Bansko je že dolgo priljubljeno med Rusi, letos še posebej, saj tam sprejemajo turiste z ruskimi cepivi proti covidu. Foto: EPA
Bansko je že dolgo priljubljeno med Rusi, letos še posebej, saj tam sprejemajo turiste z ruskimi cepivi proti covidu. Foto: EPA

Bolgarija, ki je bila v času komunizma tesna zaveznica Moskve, danes pa članica EU-ja in Nata, je svoj zračni prostor za ruska letala zaprla v soboto, s tem pa se pridružila večini drugih evropskih držav v znak solidarnosti z Ukrajino.

Natalja Samohina je v Bansko s prijateljico prispela 25. februarja na dvotedenske počitnice, zdaj pa pojma nima, ali se bo lahko vrnila domov v Moskvo.

"Vse imava plačano, letalsko vozovnico, prenočišče, zavarovanje in prevoze. Pa ne moreva leteti, nebo je zaprto," je povedala mlada inženirka, ki pravi, da je zaradi vojne zelo žalostna in razburjena. "Radi bi, da naredijo izjemo za turiste. Navsezadnje, običajni ljudje nismo krivi ničesar, samo na dopust smo prišli ..."

Sorodna novica EU bo namenil 450 milijonov evrov za orožje za Ukrajino

Predstavniki lokalnih turističnih organizacij v Bolgariji pravijo, da se bodo ruski turisti težko vrnili domov, pa čeprav jih je le nekaj sto. "Gostje so prepuščeni svoji iznajdljivosti, kako se vrniti domov. Vsa letališča v Bolgariji so zanje zaprta, tako, da imajo možnost zgolj potovanja prek Turčije ali Srbije," pravi hotelir Georgi Dumanov.

Bansko občasno gosti tudi tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Foto: EPA
Bansko občasno gosti tudi tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Foto: EPA

Bolgarski sosedi Turčija in Srbija nista v EU-ju, a Unija pritiska tudi na njiju, da bi se pridružili sankcijam, zlasti Srbiji, ki se še vedo spogleduje s članstvom v EU-ju. V zadnjih dneh, ko je zračni prostor za ruska letala zaprt, se je nekaj premožnejših Rusov že podalo na precej drag "obvoz" domov prek Carigrada.

Na tisoče Rusov obtičalo na Karibih

Ruski turisti pa niso obtičali samo v Bolgariji. Ruska zveza turističnih agencij meni, da je okoli 18.000 ruskih dopustnikov obtičalo na Karibih, vključno z 8000 na Kubi. Vsi zdaj obupano iščejo način za vrnitev v domovino. "Letalski prevozniki imajo določena letališča na trasi v primeru zasilnih pristankov, takih letališč pa za Ruse zaradi sankcij EU-ja in Severne Amerike praktično ni," so sporočili.

Odločitev EU-ja, da uvede sankcije proti nekaterim ruskim bankam, je še dodatno otežilo položaj obtičalim dopustnikom, saj imajo mnogi zdaj bančne kartice blokirane.
Bansko, smučarsko letovišče v pogorju Pirin na jugozahodu Bolgarije, blizu grške meje, je že dolgo še posebej priljubljeno med ruskimi, pa tudi britanskimi in grškimi turisti. To zimo je bilo ruskih turistov še posebej veliko, ker Bolgarija, ki velja za precej cenejšo alternativo Alpam, priznava ruska cepiva proti covidu, s Sputnikom na čelu.

Po odločitvi Evropske komisije imajo vsa ruska letala prepoved pristajanja, vzletanja in preleta v 27 članicah Unije. Prepoved se nanaša na vsa letala v lasti Rusov, registriranih v Rusiji ali pod nadzorom ruskih posameznikov oz. podjetij – vključno z zasebnimi letali oligarhov.