ZDA so dale Rusiji na začetku decembra lani dva meseca časa, da jedrsko pogodbo preneha kršiti. Foto: Reuters
ZDA so dale Rusiji na začetku decembra lani dva meseca časa, da jedrsko pogodbo preneha kršiti. Foto: Reuters

"Žal ni nobenega znamenja preboja," je po srečanju v Bruslju sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ob tem je poudaril, da je še vedno priložnost, da Rusija začne spoštovati pogodbo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF).

Rusija po Stoltenbergovih besedah še lahko zagotovi skladnost s pogodbo do 2. februarja, ko se izteče 60-dnevni rok, ki ga je dal Kremlju Washington, v nasprotnem primeru pa je napovedal odstop od pogodbe. Odstop sicer ne bo takojšen, temveč postopen, trajal bo šest mesecev in v tem času je še vedno priložnost za Rusijo, da se vrne k pogodbi, je dejal Stoltenberg. Večkrat je poudaril, da se je treba osredotočiti na zagotavljanje ruskega spoštovanja pogodbe.

Jens Stoltenberg Rusijo poziva, naj začne spoštovati pogodbo. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg Rusijo poziva, naj začne spoštovati pogodbo. Foto: Reuters

Generalni sekretar tako niti danes ni želel ugibati o tem, kaj bo Nato storil, če tudi po tem šestmesečnem obdobju Rusija ne bo pripravljena spoštovati pogodbe. Poudaril je le, da si bodo še naprej prizadevali za učinkovit nadzor nad oboroževanjem. "Pogodba je resnično ogrožena. Zato smo vojaške poveljnike pozvali, naj preučijo posledice za svet brez pogodbe INF," je še dejal generalni sekretar zavezništva.

Sporazum podpisan leta 1987

Pogodba o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne in k zagotavljanju varnosti zaveznic v preteklih treh desetletjih, poudarjajo v zvezi Nato.

Rusija krši pogodbo, kar spodkopava varnost zaveznic in temelje učinkovitega nadzora nad oboroževanjem, so decembra v skupni izjavi poudarili zunanji ministri zveze Nato. Rusijo so pozvali k celovitemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe ter opozorili, da je od njenih dejanj odvisna usoda tega dogovora. Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki lahko deluje jedrsko in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa, opozarja generalni sekretar.

Rusija kršenje pogodbe zavrača. V sredo je prvič priznala obstoj rakete 9M729, a obenem vztraja, da je njen maksimalni doseg 480 kilometrov, tako da je to v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5.500 kilometrov.

Jedrska pogodba visi na nitki