Topel sprejem na kijevskem letališču. Foto: Reuters
Topel sprejem na kijevskem letališču. Foto: Reuters

Letalo z ukrajinskimi državljani je dopoldne vzletelo z moskovskega letališča Vnukovo in nato pristalo v Kijevu. Hkrati je rusko letalo, na katerem so ruski zaporniki, zapustilo letališče Borisol v ukrajinskem glavnem mestu in pristalo v Moskvi.

V domovino se je med drugimi vrnilo vseh 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija lani priprla v Kerški ožini pa tudi priznani ukrajinski režiser in aktivist Oleg Sencov, ki so ga pred dnevi iz zapora v odročnem arktičnem delu Rusije premestili v Moskvo. Sencov je bil v Rusiji obsojen na 20 let zapora zaradi obtožb o vpletenosti v dva napada s požigom v mestu Simferopol, ki da ju je ukazala ukrajinska skrajna organizacija Desni sektor. Sencov je obtožbe zanikal.

25. novembra lani so tri ukrajinska vojaška plovila skušala prečkati Kerško ožino, ki ob polotoku Krim povezuje Črno in Azovsko morje. Ruske vojaške ladje so nanje streljale in jih zajele, ukrajinski mornarji pa so bili od takrat zaprti v Rusiji. Foto: AP
25. novembra lani so tri ukrajinska vojaška plovila skušala prečkati Kerško ožino, ki ob polotoku Krim povezuje Črno in Azovsko morje. Ruske vojaške ladje so nanje streljale in jih zajele, ukrajinski mornarji pa so bili od takrat zaprti v Rusiji. Foto: AP

Izpuščen tudi osumljeni za sestrelitev letala MH17

Ukrajina je Rusiji med drugimi predala novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec pogojno izpustili, in Volodimirja Cemaha, ki je obtožen, da je sodeloval pri sestrelitvi malezijskega letala na letu MH17 nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ki je zahtevala 298 žrtev. Cemah je nekdanji poveljnik separatističnih proruskih sil na vzhodu Ukrajine. Njegovo izpustitev je kritizirala Nizozemska, saj so tamkajšnji preiskovalci Kijev pozvali, naj Cemahu zaradi ogrožanja preiskave ne dovoli potovanja v Rusijo.

Zelenski: To grozno vojno je treba končati

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je dejal, da je izmenjava ujetnikov "prvi korak za končanje konflikta v regiji Donbas. Končati moramo to grozno vojno," je dejal in dodal, da si v kratkem želi štiristranskega srečanja z Rusijo, Francijo in Nemčijo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino.

Putin in Zelenski sta se danes tudi pogovarjala po telefonu. Kot je pojasnil Zelenski, sta se strinjala, da bosta obnovila dialog.

Rusko letalo je svoje ujetnike iz Ukrajine odpeljalo v domovino. Foto: Reuters
Rusko letalo je svoje ujetnike iz Ukrajine odpeljalo v domovino. Foto: Reuters

Izpolnjena predvolilna obljuba

V zadnjih dnevih se je pojavilo več namigov, da bi lahko v kratkem prišlo do izmenjave zapornikov, ki je prva večja izmenjava med državama po izbruhu spopadov na vzhodu Ukrajine leta 2014. Zelenski je o izmenjavi zapornikov spregovoril že po zmagi na volitvah, ko je obljubil tudi končanje spopadov na vzhodu države. Ukrajinske enote se tam bojujejo od leta 2014 proti proruskim silam, ki imajo podporo Moskve. V spopadih je umrlo več kot 13.000 ljudi. Kljub dogovoru o prekinitvi ognja prihaja do občasnih spopadov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom.

Angela Merkel: Izmenjava je znak upanja

Nemška kanclerka Angela Merkel je izmenjavo označila za znak upanja. "Vredno je nadaljevati to težko delo pri uresničevanju dogovora iz Minska," je pozvala v izjavi.

Podobno se je odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je ocenil, da je izmenjava morda prvi velik korak k miru.

Tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je pozdravil izmenjavo ter pozval k nadaljnjim napredkom in implementaciji dogovora iz Minska. "To je gesta, ki kaže pripravljenost Rusije in Ukrajine k obnovitvi dialoga," je dodal.

Z izmenjavo so zadovoljni tudi v EU-ju. Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini je pozdravila izmenjavo in obe strani pozvala, naj izkoristita dani trenutek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Odzvala sta se tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta Davis Sassoli.

Tusk je v odzivu izrazil "olajšanje", Sassoli pa je izrazil "veliko veselje" zaradi izpustitve ukrajinskega režiserja Sencova, prejemnika nagrade Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament.

"Izpustitev tistih, ki so bili pridržani v okviru konflikta, je brez dvoma gesta dobre volje, ki je nismo videli od leta 2014," pa je dejala predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier. Vse vpletene strani je še pozvala, naj nadaljujejo svoje napore glede končevanja tega konflikta.

Rusija in Ukrajina izpeljali dolgo pričakovano izmenjavo ujetnikov