Lukašenko je opozoril, da bi lahko prišlo do
Lukašenko je opozoril, da bi lahko prišlo do "apokalipse", če bi Rusija kot povračilni ukrep za dejanja Zahoda uporabila jedrsko orožje. Foto: Reuters

Po poročanju ruske državne tiskovne agencije RIA je Lukašenko dejal, da je tveganje vojaških incidentov ob meji z Ukrajino povečano, zato je Belorusija iz regije Vitebsk, ki leži na meji z Rusijo, premestila več bojno pripravljenih bataljonov na zahod države.

Lukašenko je opozoril, da se njegova država spopada z resnimi notranjimi in zunanjimi grožnjami, zaradi katerih je morala spremeniti svojo varnostno držo in Rusiji dovoliti namestitev več deset kosov taktičnega jedrskega orožja na svojem ozemlju.

Beloruski voditelj je nagovoril beloruski ljudski kongres, ustavni organ s 1200 delegati, ki so potrdili posodobljen koncept nacionalne varnosti in vojaško doktrino Belorusije.

V vojaški doktrini je izražena pripravljenost Belorusije, da deluje kot platforma za mirno reševanje sporov, in odprtost za sodelovanje na vojaškem področju z vsemi državami, tudi z Natom, je poročala agencija RIA.

Vodja beloruske varnostne službe KGB Ivan Tertel je na istem srečanju povedal, da so njegovi agenti preprečili napade na prestolnico Minsk z brezpilotnimi letalniki, ki so jih izstrelili iz Litve, članice Nata, ki je napad zanikala.

Tertel je tudi dejal, da se beloruska varnostna služba vsakodnevno bori proti stalnim poskusom tihotapljenja orožja iz Ukrajine v Belorusijo "za izvajanje terorističnih napadov in sabotaž".

Lukašenko na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Reuters
Lukašenko na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Reuters

Lukašenko je prav tako zatrdil, ne da bi predložil dokaze, da beloruska opozicija načrtuje zavzetje okrožja na zahodu države in zahteva podporo Natovih enot, kar je opozicija zavrnila kot absurdno trditev.

Lukašenko, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je tesnejše vojaško povezovanje z Rusijo utemeljeval z opozorili na nevarnost napada Nata ali Ukrajine.

Ruska agencija TASS je poročala, da je bilo po Lukašenkovih besedah na podlagi sporazuma, ki sta ga s Putinom objavila lani, v Belorusiji nameščenih "več deset" ruskih taktičnih jedrskih orožij. To je prvič po sovjetskih časih, da je Rusija namestila jedrske rakete v tuji državi.

Opozicija se Lukašenku posmehuje

Beloruska opozicija, katere voditelji so vsi v zaporu ali pa so pobegnili v tujino, se je posmehovala Lukašenkovi obtožbi, da želi zasesti zahodni del države.

"Mislim, da je komentiranje Lukašenkovih izjav naloga za psihoterapevta, saj živi v svojem svetu in izgublja stik z realnostjo," je dejal Franak Viacorka, glavni pomočnik vodje opozicije v izgnanstvu Svetlane Cihanouske.

"Ta kongres je obupan poskus, da bi si v državi povrnil zaupanje vase in zunanjemu svetu pokazal, da ima še vedno podpornike. Seveda je najlažji način za to ustvarjanje zunanjega sovražnika," je dejal za Reuters.

Varšava Lukašenkove trditve označila za propagando

Namestnik poljskega obrambnega ministra Cezary Tomczyk je na vprašanje o Tertelovi trditvi, da je Belorusija preprečila napade brezpilotnih letal, ki so jih izstrelili iz Litve, opozoril, naj ne podležemo beloruski in ruski propagandi.

"Ti ljudje delajo vse, da bi destabilizirali Evropsko unijo in Nato," je dejal Tomczyk. "Vsako sporočilo Ruske federacije ali Belorusije je treba obravnavati kot propagando in ne kot dejstva," je dejal na novinarski konferenci v Varšavi. "To niso ljudje, ki bi jim lahko zaupali," je dodal.

Lukašenko opozarja na tveganost vojaških incidentov na meji