Foto: Reuters
Foto: Reuters

Al Džazira navaja poročanje ruske tiskovne agencije TASS o tem, da naj bi morali vsi tujci ob prihodu v Rusijo podpisati zavezo, ki bi omejevala, kaj lahko govorijo in delajo v državi.

Ta naj bi vključevala prepoved "vmešavanja v dejavnosti oblasti Ruske federacije in kakršno koli diskreditacijo zunanjih in notranjih državnih politik Ruske federacije, oblasti in njenih uslužbencev".

O predlogu mora razpravljati spodnji dom ruskega parlamenta duma, prestati mora tudi pregled na pristojnem odboru. Na koncu mora zakon podpisati ruski predsednik Vladimir Putin.

Tujci ne bodo smeli "izkrivljati zgodovinske resnice o podvigu sovjetskega ljudstva v obrambi domovine in njegovem prispevku k zmagi nad fašizmom", po poročanju agencije TASS piše v predlogu zakona.

V skladu s predlogom naj bi morali tujci tudi spoštovati in upoštevati "tradicionalne družinske vrednote", "institut zakonske zveze" in "tradicionalne spolne odnose". Rusija pod Putinom se predstavlja kot država s konservativnejšimi moralnimi in družinskimi vrednotami, ki jih podpira Ruska pravoslavna cerkev.

V skladu s tem oblasti zatirajo LGBTQ-skupnost, prepovedale so operacije za spremembo spola in "gejevsko propagando".

Poslanci in poslanke v zadnjih mesecih pripravljajo tudi zakonodajo, ki bi omejila dostop do oskrbe na področju reproduktivnega zdravja in splava, s čimer naj bi izboljšali "demografsko situacijo" in nizko stopnjo rodnosti.

Nova zakonodaja naj bi prepovedala dejavnosti, ki spodbujajo "zanemarjanje okolja ali naravnih virov v Rusiji, regionalne in etnokulturne raznolikosti Rusije ter tradicionalnih ruskih moralnih in duhovnih vrednot", poroča TASS.

V Rusiji živi skoraj 200 etničnih skupin. Od začetka ruske invazije v Ukrajini predstavniki manjšin obtožujejo ruske oblasti, da jih izkoriščajo za topovsko hrano. Po podatkih ruskih neodvisnih medijev je bilo na več območjih, kjer živi veliko pripadnikov manjšin, največ žrtev vojne.