Moskva je lanski incident v ožini Kerč označila za pogumno obrambo meje. Foto: Reuters
Moskva je lanski incident v ožini Kerč označila za pogumno obrambo meje. Foto: Reuters

"Pretveza za vključitev naših državljanov na nelegitimen seznam sankcij EU-ja je hinavska in cinična," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Moskva je ob tem Bruselj obtožila, da se pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini konec marca postavlja na stran Kijeva. Tudi ZDA in Kanado je Rusija obtožila "rusofobije" in sporočila, da državi ne bosta dosegli tistega, kar želita s temi sankcijami.

ZDA, EU in Kanada so v petek skupaj uvedle nove sankcije proti več kot desetim ruskim posameznikom in podjetjem zaradi trajajoče ruske "agresije v Ukrajini".

Z ameriškega finančnega ministrstva so sporočili, da so sankcije uperjene proti posameznikom in poslovnim subjektom zaradi njihove vloge v ruskih napadih na ukrajinske ladje v Kerški ožini novembra lani, priključitve polotoka Krim in podpiranja separatističnih volitev na vzhodu Ukrajine.

Sankcije so uvedli proti šestim ruskim posameznikom, šestim ruskim odvetniškim podjetjem ter dvema ruskima energetskima in gradbenima podjetjema, ki delujeta na Krimu. Med posamezniki so štirje pripadniki mejne in obalne straže, ki so sankcij deležni zaradi vloge v incidentu v ožini Kerč.

Rusija: To je bila pogumna obramba meje

Rusija je sporočila, da so ti pripadniki varnostnih sil "pogumno branili državne meje". Incident, v katerem so ruske ladje streljale na tri ukrajinske ladje in jih tudi zasegle, pa je bil posledica "provokacije" ukrajinske strani. Aretirali so tudi 24 ukrajinskih mornarjev, kar pa je bilo po navedbah Moskve v skladu s pravili mednarodnega prava.

Tem mornarjem bodo sodili zaradi kršenja morskih meja. Grozi jim do šest let zapora, še poroča AFP.