Moskva pravi, da gre za povračilni ukrep. Foto: Reuters
Moskva pravi, da gre za povračilni ukrep. Foto: Reuters

"Uvedene so povračilne omejitve za dostop do oddajnih virov medijev iz držav članic EU-ja z ruskega ozemlja," je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in ob tem objavilo seznam medijev, na katere se ukrepi nanašajo. Po mnenju ministrstva ti mediji "sistematično širijo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije".

Med sankcioniranimi mediji so se med drugim znašli francoska in španska tiskovna agencija AFP in EFE, francoski časopis Le Monde, nemški Der Spiegel, Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El Mundo, italijanska La Repubblica in La Stampa, portal Politico ter avstrijska, italijanska in irska javna radiotelevizija ORF, Rai in RTE.

Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti onemogočile dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija, je razvidno s seznama na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Po navedbah Moskve gre za povračilni ukrep, potem ko je EU maja sprejel sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časopisoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti.

Tem medijem Bruselj očita, da so pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti in da imajo ključno vlogo pri širjenju in podpiranju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini.

Kot je v izjavi še navedlo zunanje ministrstvo v Moskvi, bodo ruske oblasti znova preučile sprejete ukrepe, če EU odpravi ukrepe proti omenjenim ruskim medijem.

Bruselj in Rim: Nesmiseln, neupravičen ukrep

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je v odzivu dejala, da gre za nesmiseln povračilni ukrep. "Ne, propagandni mediji, ki jih za širjenje dezinformacij kot dela ruske vojaške doktrine financira Rusija, niso isto kot neodvisni mediji," je zapisala na omrežju X.

Italijansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da gre za neupravičen ukrep, češ da so prizadeti italijanski mediji – Rai, La7, La Repubblica in La Stampa – vedno posredovali objektivne in nepristranske informacije o vojni v Ukrajini. Dodali so še, da ruska odločitev ne bo "odstranila ali zmanjšala učinka nasilne, uničujoče in nezakonite vojne".

Urednik Demokracije Metod Berlec pa je v odzivu poudaril, da to kaže, da tako Demokracija kot Nova24TV kritično in verodostojno poročata o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, kar Moskvo nadvse moti. "V uredništvu Demokracije bomo tako še naprej kritično, verodostojno in profesionalno poročali o vojnah tako v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu kot drugod po svetu," je dodal.