Zelenski, novinec v politiki, je dosegel prepričljivo zmago. Foto: EPA
Zelenski, novinec v politiki, je dosegel prepričljivo zmago. Foto: EPA

"Ni dvoma, da bo novi predsednik v razmerju do Rusije uporabljal enako retoriko, kot jo je v času kampanje," je zapisal ruski premier. Kljub vsemu pa rezultat volitev po mnenju Medvedjeva kaže jasno željo po novem pristopu k reševanju težav v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za visoko zmago sta Zelenskemu, ki je prejel več kot 73 odstotkov glasov, v skupnem pismu čestitala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Izpostavila sta, da je bilo glasovanje na volitvah dokaz zavezanosti Ukrajine demokratičnim vrednotam.

"Dovolite, da izraziva naklonjenost močni zavezanosti demokraciji in pravni državi, ki so jo prebivalci Ukrajine prikazali v procesu volitev," sta zapisala. Kot sta dodala, gre za velik dosežek v kontekstu zapletenih političnih, ekonomskih in varnostnih razmer, tudi v kontekstu nenehnih prizadevanj za ozemeljsko celovitost Ukrajine. Kar se tiče konflikta z Rusijo, lahko po njunih navedbah tudi Zelenski računa na stalno in trdno podporo EU-ja.

Prav tako bo EU podpirala Ukrajino na poti reform, boja proti korupciji in prenove energetskega sektorja, sta še navedla Tusk in Juncker.

Zelenskemu sta v telefonskem pogovoru čestitala tudi francoski in poljski predsednik Emmanuel Macron in Andrzej Duda. "Zdaj boste resnično služili ljudstvu," pa je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je izjavil, da se veseli nadaljnjega sodelovanja. "Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu," je na Twitterju sporočilo veleposlaništvo ZDA v Ukrajini.

Dosedanji predsednik Porošenko je bil poraženec v vseh delih države. Foto: EPA
Dosedanji predsednik Porošenko je bil poraženec v vseh delih države. Foto: EPA

Zelenski državljanom: Ne bom vas pustil na cedilu

Zelenskemu je tako uspelo prepričati volivke in volivce, ki so bili razočarani zaradi socialnih krivic, korupcije in konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo približno 13.000 ljudi.

"Nikoli vas ne bom pustil na cedilu," je v nedeljo ob objavi vzporednih izidov volitev dejal Zelenski svojim podpornikom. Napovedal je, da bo "ponovno zagnal" mirovna pogajanja s separatisti.

Kot prvo nalogo si je zadal osvoboditev vojnih zapornikov, priprtih v vzhodni Ukrajini in Rusiji. V Rusiji je namreč od novembra lani pridržanih 24 ukrajinskih mornarjev. Tedaj je ruska obalna straža v Kerškem prelivu zasegla tri ukrajinske ladje, mornarjem pa očitala nezakonit prestop meje. Ukrajina je nato razglasila vojno stanje v desetih regijah ob meji z Rusijo, ob Črnem in Azovskem morju.

Porošenko naj bi ostal v politiki

Porošenko je že ob objavi rezultatov vzporednih volitev v nedeljo zvečer priznal poraz in dejal, da bo ostal v politiki. Ocenil je, da izid volitev Ukrajino "pušča v negotovosti".

"Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudariti, da ne zapuščam politike," je dejal. "Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo," je dodal.

Dosedanji predsednik je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik, 41-letni Zelenski, je novinec v politiki in nima nobenih političnih izkušenj. V volilni kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal prek družbenih omrežij in satiričnih oddaj. Izogibal se je tudi medijem.

Zelenski osvojil več kot 73 odstotkov glasov