V Rusiji je širjenje
V Rusiji je širjenje "homoseksualne propagande" prepovedano. Foto: AP

Prejšnji teden sta YouTube in Telegram onemogočila dostop do kanalov, ki jih vodi ustanovitelj Moške države Vladislav Pozdnjakov (Instagram desno), ki naj bi zdaj živel v tujini, poroča BBC.

Leta 2016 ustanovljena skupina, ki se je sprva povezala prek Vkontakteja (VK), ruske različice Facebooka, je pritegnila na tisoče sledilcev, prizadeva pa si za ponovno vzpostavitev patriarhalne družbe in podrejeno vlogo žensk.

Sodišče v Nižnem Novgorodu, mestu ob Volgi 440 kilometrov vzhodno od Moskve, je pritrdilo tožilstvu, da je Moška država prek spleta nadlegovala ženske in homoseksualce.

Napad na "mavrični" suši

Eden od primerov, ki so jih predložili sodišču, je bil napad skupine na verigo suširestavracij Tanuki zaradi njene oglaševalske kampanje, v kateri se pojavita temnopolti moški in mavrična zastava, ki jo uporablja gibanje LGBT+.

Odvetnik skupine Dzambolat Gabarajev je na sodišču trdil, da kampanja proti Tanukiju ni bila rasistična in da je bilo povsem legitimno obsoditi mavrične barve v oglasu, saj je v Rusiji nezakonito širjenje sporočil v podporo gibanju LGBT+.

V Rusiji zakon iz leta 2013 prepoveduje širjenje "gejevske propagande" med mladimi, vključno z LGBT-simboli in poročanjem o življenjskem slogu istospolno usmerjenih. Zakon je bil deležen številnih obsodb.