Ameriški novinar Hersh je poročal, da je razstrelitev ukazal ameriški predsednik Biden. Bela hiša to zanika. Foto: Reuters
Ameriški novinar Hersh je poročal, da je razstrelitev ukazal ameriški predsednik Biden. Bela hiša to zanika. Foto: Reuters

Preiskavo bi vodil generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Kot je dejal Nebenzija, njemu zaupajo, ne zaupajo pa preiskavi, ki jo izvajajo Danska, Nemčija in Švedska.

Septembra lani so odjeknile eksplozije na plinovodu, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, vzroki pa za zdaj še niso jasni, čeprav obtožbe letijo na vse strani. Rusija namiguje na krivdo ZDA, ki to zavračajo in namigujejo, da je Rusija razstrelila lastno infrastrukturo.

Nebenzija je dejal, da obstajajo dokazi, da je bil blizu plinovoda podtaknjeno razstrelivo med vojaškimi vajami zveze Nato lansko poletje. Pri tem se je opiral le na poročilo ameriškega raziskovalnega novinarja Seymourja Hersha, ki je v začetku meseca objavil odmeven članek, v katerem je navedel, da je napad na plinovod ukazal ameriški predsednik Joe Biden. Pri poročanju se je skliceval na vir, ki naj bi bil neposredno seznanjen z načrtovanjem te operacije. Ruski veleposlanik je zatrdil, da novinar govori resnico.

Sorodna novica Bela hiša zanika poročanje, da so ZDA odgovorne za eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2

Ameriške veleposlanice pri ZN-u Linde Thomas Greenfield ni bilo na zasedanju. Nadomeščal jo je diplomat John Kelley, ki je dejal, da gre za prozoren poskus odvračanja pozornosti od prihajajočega posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN-a o Ukrajini ob obletnici ruske agresije.

ZDA: Osredinjati se moramo na rusko agresijo

Kelley je dejal, da so obtožbe o ameriški vpletenosti v sabotažo povsem lažne, vsi skupaj pa bi se morali osredinjati na rusko agresijo v Ukrajini. "Rusija si obupno prizadeva spremeniti temo in zlorablja položaj članice Varnostnega sveta ZN-a za širjenje spletnih teorij zarote," je dejal.

Namestnica generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve, Američanka Rosemary DiCarlo, je vse strani pozvala, naj se vzdržijo ugibanj. "Izogibati se moramo neutemeljenih obtožb, ki lahko še bolj povečajo napetosti na območju in ovirajo iskanje resnice. ZN v tem trenutku ne more potrditi ničesar. Čakamo na konec nacionalnih preiskav," je dejala in dodala, da prvi izsledki kažejo na veliko škodo, znamenja sabotaže in sledi predmetov, ki ne spadajo tja.

Namestnik ruskega veleposlanika Dmitrij Poljanski je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a zatrdil, da Nemčija ali katera druga država Rusije nikoli ni obvestila, da poteka preiskava. "Vsak poskus, da bi nam posredovali informacije, so zavrnili ali ignorirali," je dejal.

Nemčija je skupaj s Švedsko in Dansko Varnostnemu svetu poslala pismo, v katerem je poudarila, da se skupna preiskava treh držav nadaljuje in da ni znano, kdaj bo končana. V pismu so poudarile, da je bila Rusija obveščena o skupni preiskavi treh držav.

Rusija je pripravila resolucijo z obsodbo sabotaže, ki pa v Varnostnem svetu nima možnosti za potrditev, ker imajo ZDA, Združeno kraljestvo in Francija pravico do veta.