Hersh je zapisal, da so ameriški potapljači lani junija pod krinko Natovih vaj v Baltiku na cevi plinovodov nastavili eksploziv, ki so ga nato tri mesece pozneje s pomočjo Norveške na daljavo razstrelili. Foto: EPA
Hersh je zapisal, da so ameriški potapljači lani junija pod krinko Natovih vaj v Baltiku na cevi plinovodov nastavili eksploziv, ki so ga nato tri mesece pozneje s pomočjo Norveške na daljavo razstrelili. Foto: EPA

Kot je v sredo na svojem blogu objavil ugledni novinar Hersh, je ameriška mornarica Norveški med Natovo vajo pomagala namestiti eksploziv na plinovode in ga nato daljinsko sprožila.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je o Hershevem prispevku dejal, da gre za "zelo resen" članek, ki vsebuje "poglobljeno analizo". "Ne bi bilo pošteno, če mu ne bi posvetili pozornosti," je ocenil in izrazil presenečenje ter obžalovanje, ker se prispevek ni razširil v zahodnih medijih. Dodal je, da ima Moskva informacije "o vpletenosti anglosaških držav v organizacijo tega sabotažnega dejanja", vendar ni predložil nobenih dokazov. Ob tem je Peskov tudi pozval k "odprti mednarodni preiskavi tega napada na mednarodno kritično infrastrukturo brez primere".

Ruska agencija Tass, ki se sklicuje na vire na ruskem zunanjem ministrstvu, je poročala, da bi lahko Moskva proti Washingtonu zaradi domnevne sabotaže sprožila politični ali pravni postopek.

Sorodna novica Bela hiša zanika poročanje, da so ZDA odgovorne za eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2

Zahod za eksplozije obtožil Moskvo

Zahodne države so za septembrske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki Rusijo pod Baltskim morjem povezujeta z Nemčijo, obtožile Moskvo. Ta je nasprotno za sabotažo obtožila Zahod, na čelu z ZDA.

85-letni raziskovalni novinar Hersh je zaslovel pred več kot 50 leti, ko je razkril pokol My Lai, ki so ga v Vietnamu leta 1968 nad civilisti izvedli ameriški vojaki. V zadnjih letih pa je večkrat pritegnil pozornost s spornimi raziskavami, zaradi katerih so ga nekajkrat obtožili širjenja teorij zarote.

Njegovi viri o sabotaži Severnega toka so po navedbah nemške tiskovne agencije DPA nepreverjeni, medtem ko so ZDA in Norveška trditve iz prispevka ostro zanikale. "So popolnoma napačne in popolnoma izmišljene," je povedala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson. Norveško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so Hersheve navedbe "nesmisel".

V ZDA odmeva poročilo o krivdi za napad na plinovoda