Eden izmed satelitov je viden na nebu nad Veliko Britanijo. Foto: Reuters
Eden izmed satelitov je viden na nebu nad Veliko Britanijo. Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Moskva vztraja pri zavezanosti nediskriminatorni uporabi in proučevanju vesolja z miroljubnimi cilji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pozivamo naše ameriške in britanske kolege, naj pokažejo strokovnost in se namesto propagandnih informacijskih napadov usedejo k pogovorom," so zapisali v izjavi ministrstva.

Rusko obrambno ministrstvo je še pred ameriško-britanskimi obtožbami sporočilo, da so preizkusili novo tehnologijo za nadzor ruske vesoljske opreme.

London prvič izrazil zasrbljenost nad rusko izstrelitvijo

ZDA so že v preteklosti izrazile zaskrbljenost nad ruskimi satelitskimi dejavnostmi. Tokrat je prvič, da je obtožbe o ruski poskusni izstrelitvi v vesolju izrekel London. In to le nekaj dni po objavi parlamentarnega poročila, v katerem je zapisano, da je britanska vlada "zelo podcenjevala" grožnjo, ki jo predstavlja Rusija.

Vesoljsko poveljstvo ZDA je ob tem sporočilo, da imajo dokaze, da je Rusija 15. julija izvedla "neuničevalen poskus vesoljskega protisatelitskega orožja". Preizkus iz prejšnjega tedna je dokaz, da so grožnje ZDA in zavezniškemu vesoljskemu sistemu "realne, nevarne in se povečujejo", so še ocenili. Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, da upa, da se bodo lahko izognili dragi oboroževalni tekmi z Rusijo in Kitajsko.

ZDA že pred meseci izrazile zaskrbljenost

Rusija, Velika Britanija, ZDA in Kitajska so med več kot sto državami, ki so se zavezale vesoljski pogodbi. Foto: AP
Rusija, Velika Britanija, ZDA in Kitajska so med več kot sto državami, ki so se zavezale vesoljski pogodbi. Foto: AP

Sistem, ki naj bi ga uporabili med preizkusom, naj bi bil enak tistemu, zaradi katerega je Washington izrazil zaskrbljenost že na začetku leta, ko je šlo za manevre v bližini ameriškega vladnega satelita.

"To je še en dokaz, da si Rusija prizadeva razviti in preizkusiti sisteme v vesolju in je v skladu z objavljeno vojaško doktrino Kremlja, ki predvideva uporabo orožja, s katerim bi lahko ogrožala premoženje ZDA in njenih zaveznikov v vesolju," je ocenil vodja ameriškega vesoljskega poveljstva, general Jay Raymond. "Ta dogodek kaže na hinavsko rusko zagovarjanje nadzora nad oborožitvijo v vesolju," pa je v odzivu dejal pomočnik državnega sekretarja za nadzor orožja Christopher Ford.

Do omenjenih obtožb prihaja tudi po tem, ko je Kitajska v četrtek v vesolje poslala svojo prvo misijo, namenjeno na Mars, v okviru katere bodo proučevali sestavo rdečega planeta in ga opazovali tudi iz orbite.

Rusija, Velika Britanija, ZDA in Kitajska so med več kot sto državami, ki so se zavezale vesoljski pogodbi. Ta določa raziskovanje vesolja izključno v miroljubne namene. Pogodba tudi določa, da orožja ne bi smeli namestiti v orbiti ali vesolju.