Nekdanji detektiv Sergej Hadžikurbanov. Foto: Reuters
Nekdanji detektiv Sergej Hadžikurbanov. Foto: Reuters

"Hadžikurbanov je bil kot borec posebnih enot povabljen k podpisu pogodbe o sodelovanju v posebni vojaški operaciji. Ko se je pogodba iztekla, je bil s predsedniškim dekretom pomiloščen," je pojasnil njegov odvetnik.

Politkovska je bila umorjena leta 2006. Foto: AP
Politkovska je bila umorjena leta 2006. Foto: AP

Nekdanji detektiv je bil eden od petih, ki so bili obsojeni umora Politkovske, novinarke, ki je delala za časopis Nova Gazeta.

Politkovska je bila znana po svoji ostri kritiki Kremlja, ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa tudi do čečenskega voditelja Ramzana Kadirova. Leta 2006 je bila umorjena v dvigalu njenega stanovanjskega bloka v Moskvi.

Družina in časnik Nova Gazeta, za katerega je delala umorjena novinarka, sta pomilostitev obsodila. "Ta pomilostitev za nas ni dokaz odrešitve in kesanja morilca," sta zapisala v skupni izjavi in poudarila, da gre za krivico.

Kremelj je v petek priznal, da so za boje v Ukrajini rekrutirali zapornike. Tisti, ki se "s krvjo odkupijo za svoje zločine", pa so lahko tudi pomiloščeni, so dodale ruske oblasti.

Po ocenah vodje neodvisne skupine za pravice zapornikov Olge Romanove je Rusija za boje v Ukrajini verjetno rekrutirala že 100.000 zapornikov.

Lokalni ruski mediji medtem poročajo o več primerih pomiloščenih zapornikov, ki so po vrnitvi s fronte zagrešili huda kazniva dejanja, vključno z umori.