Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med obiskom ukrajinskih enot v Donbasu. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med obiskom ukrajinskih enot v Donbasu. Foto: Reuters

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je opozoril, da bodo Kijev in njegovi zahodni zavezniki v celoti odgovorni za morebitno poslabšanje razmer na območju.

"ZDA in druge države Nata namerno spreminjajo Ukrajino v sod smodnika," je dejal Rjabkov in opozoril, da države povečujejo dobavo orožja Ukrajini. Kriza na vzhodu Ukrajine se v zadnjih tednih znova zaostruje, z območja poročajo o okrepljenih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti.

"Če pride do poslabšanja, bomo seveda storili vse, da zagotovimo svojo varnost in varnost svojih državljanov, ne glede na to, kje so," je dejal Rjabkov. Odgovornost za morebitno poslabšanje razmer na območju pa je pripisal Zahodu.

Putin za poslabšanje razmer krivi Zahod. Foto: Reuters
Putin za poslabšanje razmer krivi Zahod. Foto: Reuters

Kriza se ponovno krepi

V zadnjem času se krepi zaskrbljenost zaradi znova razplamtele krize na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o okrepljenih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, medtem ko Rusija ob meji krepi navzočnost svoje vojske.

V napadu brezpilotnega letala na položaje ukrajinskih enot je bil danes približno 35 kilometrov severno od Donecka ubit ukrajinski vojak, dva sta bila ranjena, je sporočila ukrajinska vojska. Od začetka leta je bilo na območju ubitih 29 ukrajinskih vojakov, v celotnem lanskem letu pa 50.

Kijev, ki se boji, da Rusija išče izgovor za napad nanjo, trdi, da je Rusija na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, in ob meji na vzhodu Ukrajine, razporedila že približno 80.000 svojih vojakov.

Zaostrovanje napetosti med Rusijo in Ukrajino je tudi tema pogovorov ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na srečanjih z zaveznicami zveze Nato. Na pogovorih na sedežu Nata je tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Stoltenberg s Kulebo v Bruslju. Foto: Reuters
Stoltenberg s Kulebo v Bruslju. Foto: Reuters

Stoltenberg poziva Rusijo

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob tem pozval Rusijo, naj neha krepiti vojaško navzočnost ob meji z Ukrajino in preneha podpirati proruske separatiste na vzhodu te države. "Znatna vojaška krepitev Rusije je neutemeljena, brez razloga in močno skrb vzbujajoča," je po srečanju s Kulebo dejal Stoltenberg. Rusija mora po njegovih besedah ustaviti razporejanje vojakov okrog Ukrajine, prenehati izvajati provokacije in ustaviti zaostrovanje.

Kuleba je medtem Nato pozval, naj se ne pusti znova presenetiti Rusiji in naj Ukrajini zagotovi "zelo konkretno podporo". Po njegovem prepričanju se je treba izogniti napaki iz leta 2014, ko je Rusija sprožila hitro akcijo tako na vzhodu Ukrajine kot na Krimu, medtem ko je "velik del Zahoda razmišljal o odzivu". "Pri Rusiji ni mogoče ničesar izključiti," je poudaril.

Stoltenberg je še zagotovil, da je podpora Nata suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine neomajna. O tem, kdaj bi se lahko Ukrajina pridružila zavezništvu, pa bo odločil Nato, in ne Moskva, je dejal. "Nihče drug se nima pravice vmešavati in posredovati v tem procesu," je poudaril. "Rusija poskuša vzpostaviti nekakšno območje vpliva, na katerem poskuša odločati o tem, kaj lahko počnejo sosede," je dodal.

Na vzhodu Ukrajine razmere znova zaostreno