Nasprotniki pokojninske reforme so v predsednikovem uradu vložili peticijo, v kateri zahtevajo opustitev reforme. Foto: Reuters
Nasprotniki pokojninske reforme so v predsednikovem uradu vložili peticijo, v kateri zahtevajo opustitev reforme. Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrep bo začel veljati leta 2019, zvišanje pa bo postopno.

Poslanci so besedilo zakona v drugem branju potrdili s 326 glasovi za in 59 proti, en poslanec se je glasovanja vzdržal. Drugo branje je v ruskem zakonodajnem postopku ključno. Sledili bosta še tretje branje v dumi in potrjevanje v zgornjem domu, ki pa sta zgolj formalnost. Zakon bo moral s podpisom dokončno potrditi še ruski predsednik Vladimir Putin.

Zvišanje upokojitvene starosti bo postopno
Predlog reforme upokojitveno starost za ženske tako zvišuje s 55 na 60 let, za moške pa s 60 na 65 let. Predlog je sprva predvideval, da bi se ženske namesto pri 55 letih upokojevale pri 63, a je predsednik Putin avgusta predlagal zvišanje upokojitvene starosti samo za pet let, na 60 let. Petletno zvišanje upokojitvene starosti za moške na 65 let je v predlogu že od začetka.

Opozorilo sindikatov
Sindikati medtem opozarjajo, da številni ne bodo živeli dovolj dolgo, da bi lahko sploh prejemali pokojnino. V Rusiji je namreč po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pričakovana življenjska doba za moške 66 let, za ženske pa 77 let.

Peticija za opustitev reforme
Pokojninska reforma je po vsej Rusiji sprožila proteste, na katerih nasprotujejo predvsem zvišanju upokojitvene starosti. Ruskemu predsedniku in vladajoči stranki Enotna Rusija je zaradi reforme padla javnomnenjska podpora, kar se je odrazilo v slabem izidu na nedavnih regionalnih volitvah.

V torek so sicer nasprotniki reforme sporočili, da so v predsednikovem uradu vložili peticijo, v kateri zahtevajo opustitev reforme. Podpisalo jo je okoli milijon ljudi.

Pokojninska reforma razburja Ruse
Pokojninska reforma razburja Ruse