Gejevski aktivisti so že več let na udaru ruskih oblasti. Foto: AP
Gejevski aktivisti so že več let na udaru ruskih oblasti. Foto: AP

Kot poroča BBC, ki se sklicuje na lokalne medije, je policija gejevske klube preiskala pod pretvezo, da iščejo mamila. Obiskovalce klubov so za kratek čas pridržali in jim fotografirali njihove osebne dokumente.

"Sredi zabave je bila glasba ustavljena in v prostore je vstopila policija," je za kanal Ostorožno Novosti na Telegramu povedal eden izmed očividcev in dodal, da so bili na zabavi v središču Moskve tudi tujci.

Sota, drugi kanal Telegram, je poročal, da so v petek zvečer v ruski prestolnici izvedli racijo v treh klubih.

Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije in videoposnetki, na katerih je bilo videti policijski kombi in policiste pred enim od klubov.

Racije so se zgodile dan po tem, ko je rusko vrhovno sodišče to, kar je opisalo kot "javno gibanje LGBT", razglasilo za ekstremistično organizacijo in prepovedalo njegove dejavnosti po vsej državi.

V Rusiji so leta 2020 spremenili ustavo in v njo izrecno napisali, da zakonska zveza pomeni zvezo med moškim in žensko. Istospolne zveze sicer že tako v Rusiji niso priznane.

V zadnjih letih je skupnost LGBT v državi pod vse večjim pritiskom oblasti. Leta 2013 je bil sprejet zakon, ki prepoveduje "propagando netradicionalnih spolnih odnosov" proti mladoletnikom.

Lani so bile te omejitve razširjene na vse starostne skupine v Rusiji. Omembe z LGBT-jem povezanih ljudi so bile izbrisane iz knjig, filmov, oglasov in televizijskih oddaj.

V začetku tega meseca so na enem od ruskih televizijskih kanalov zabrisali mavrico v južnokorejskem popvideu, da bi se izognil obtožbam kršenja zakona o "gejevski propagandi".