Preizkus znanja latvijščine naj ne bi bil zahteven. Foto: Reuters
Preizkus znanja latvijščine naj ne bi bil zahteven. Foto: Reuters

Še do pred kratkim v Latviji ni bila težava, če si govoril rusko namesto latvijsko, a se je vse spremenilo z rusko vojaško agresijo v Ukrajini, po kateri so bila v lanski predvolilni kampanji v ospredju vprašanja o identiteti in varnosti v baltski državi.

Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Dmitrijs Trofimovs, vlada v Rigi zahteva jezikovni preizkus za 20.000 ljudi, ki so se odrekli v Latviji izdanim dokumentom in vzeli ruske potne liste, saj naj bi bila njihova zvestoba latvijski državi vprašljiva.

70-letna Valentina Sevastjanova, nekdanja učiteljica angleščine in turistična vodnica v Rigi, je po zadnjem tečaju latvijščine pred jezikovnim preizkusom povedala, da v primeru izgona ne more iti nikamor, saj v Latviji živi že 40 let. Sevastjanova je bila v razredu 11 žensk, starih od 62 do 74 let, ki so obiskovale trimesečni pospešeni tečaj latvijščine.

"Leta 2011 sem vzela ruski potni list, da sem lahko lažje obiskovala svoje bolne starše v Belorusiji. Zdaj jih ni več," je svojo odločitev pojasnila Sevastjanova.

Potni list v zameno za pokojnine in brezvizumska potovanja

Preizkus znanja zahteva razumevanje osnov jezika in obvladanje preprostih stavkov. "Rad bi šel na večerjo, kjer bi rad izbral ribo, in ne mesa," je eno od povedi v izpitu navedla vodja državnega centra za izobraževanje Liene Voronenko.

Vse ženske iz razreda so zaprosile za ruski potni list po neodvisnosti Latvije od Sovjetske zveze leta 1991. Ruski potni list jim je po pisanju Reutersa omogočil upokojitev pri 55 letih in prejemanje pokojnine iz Rusije ter brezvizumsko potovanje v Rusijo in Belorusijo.

Intenzivni tečaji latvijskega jezika trajajo tri mesece. Foto: Reuters
Intenzivni tečaji latvijskega jezika trajajo tri mesece. Foto: Reuters

Etnični Rusi predstavljajo približno četrtino od 1,9 milijona prebivalcev Latvije, a kot pojasnjuje sekretar Trofimovs, omenjeni ukrep ne velja za vse, ampak le za imetnike ruskih potnih listov. "Prostovoljno so se odločili, da ne bodo vzeli državljanstva Latvije, ampak druge države. To je znak. In zaradi tega so jim politiki dali leto dni časa, da opravijo izpit iz latvijskega jezika," je dejal.

Po njegovih besedah je izpit nujen, saj je Rusija svoj vojaško agresijo na Ukrajino opravičila s potrebo po zaščiti ruskih državljanov v tujini.

Ruski državljani, ki so mlajši od 75 let in ne bodo opravili izpita do konca leta, bodo dobili razumen čas za odhod, če pa ne bodo odšli, jih lahko doleti "prisilni izgon", je povedal Trofimovs.

Porušen spomenik, prepovedani ruski programi

Sevastjanova se strinja, da je učenje latvijščine pravilno, a ji ni všeč pritisk, ki se izvaja. Kot je povedala, do zdaj ni bilo težav z ruščino, saj so bila številna delovna mesta rusko govoreča, pa tudi na ulici ali v trgovini si se lahko sporazumel v ruskem jeziku, saj so Latvijci brez težav preklopili na ruščino.

Rusko govoreča manjšina se je po ruski vojni v Ukrajini znašla v novih razmerah protiruskega razpoloženja. Tako so jim latvijske oblasti prepovedale vsakoletno srečanje 9. maja pri spomeniku v Rigi, ki je posvečen sovjetski zmagi v drugi svetovni vojni. Tudi 84 metrov visok spomenik so oblasti ukazale porušiti.

Prepovedani so tudi televizijski programi iz Rusije, ki jih je prej spremljalo veliko ljudi, v igri pa je med drugim tudi predlog preimenovanja ulice v prestolnici, ki nosi ime po ruskem pesniku Aleksandru Puškinu.

Latvijske oblasti so spomenik sovjetskim vojakom porušile lani avgusta. Foto: EPA
Latvijske oblasti so spomenik sovjetskim vojakom porušile lani avgusta. Foto: EPA