Člani volilne komisije so v ruski republiki Burjatija prebivalce v oddaljenih krajih obiskovali tudi na domovih. Foto: Reuters
Člani volilne komisije so v ruski republiki Burjatija prebivalce v oddaljenih krajih obiskovali tudi na domovih. Foto: Reuters

V Rusiji, ki obsega 11 časovnih pasov, so se najprej odprla volišča na polotoku Kamčatka na skrajnem vzhodu države, zadnja pa so se odprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad ob Baltskem morju.

Na volišča je pozvanih okoli 110 milijonov Rusov, ki bodo do nedelje izbirali 450 poslancev v ruski dumi, volili pa bodo tudi predstavnike v regionalnih institucijah v 46 ruskih pokrajinah.

V devetih pokrajinah volijo guvernerje in druge visoke predstavnike, potekajo tudi občinske volitve. Skupno bodo morali volivci ponekod izpolniti tudi do devet glasovnic.

Tabor Navalnega: Volitve le predstava

Na rusko vlado letijo očitki, da so volitve le predstava, namenjena utrditvi oblasti predsednika Vladimirja Putina. Opazni kandidati opozicije so tako rekoč onemogočeni. Najglasnejši Putinov kritik Aleksej Navalni je v zaporu, njegove organizacije so razglašene za ekstremistične in prepovedane.

Podporniki Navalnega so danes opozorili, da sta Google in Apple iz svojih trgovin z aplikacijami umaknila mobilno aplikacijo Pametno glasovanje, ki omogoča organizacijo glasovanja proti stranki predsednika Putina. Podjetji obtožujejo, da sta klonili pred pritiski in se vdali izsiljevanju Kremlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aplikacija za izogibanje drobljenja glasov

Navalni je z aplikacijo volivce pozval k "pametnemu glasovanju" za tiste kandidate, ki bi najverjetneje lahko porazili kandidate vladajoče stranke. Gre za taktiko izogibanja drobljenja glasov opozicije, ki se je leta 2019 izkazala za zelo učinkovito na volitvah v moskovski mestni svet in je pomembno zmanjšala moč vladajoče Enotne Rusije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Navalni je skupaj s svojo ekipo v aplikaciji predstavil seznam 225 kandidatov za poslance ruske dume, ki bi lahko porazili kandidate vladajoče stranke. Podobno so predstavili tudi kandidate na drugih ravneh volitev, ki naj bi imeli možnosti, da premagajo kandidate Enotne Rusije.

"Umik aplikacije Pametno glasovanje je sramoten in predstavlja politično cenzuro," je opozoril eden najtesnejših sodelavcev Navalnega Ivan Zidanov. Proti nam ni le celotna ruska država, ampak tudi velika tehnološka podjetja, je na aplikaciji za izmenjavo sporočil Telegram opozorila ekipa Navalnega.

Kremelj: "Pametno glasovanje" je poskus provokacije

Kremelj je potezo obeh tehnoloških gigantov pozdravil in poudaril, da je ta "v skladu s črko in v duhu ruske zakonodaje". Tako imenovano pametno glasovanje ni nič drugega kot poskus provokacije, ki je škodljiv za volivce, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da v Kremlju takšne volilne taktike ne podpirajo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Naslovi IP, povezani s tehnično podporo aplikacije, so večinoma v ZDA, pa je navedbe ruskega telekomunikacijskega nadzornika povzela tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Ruski regulatorji predhodno omejili dostop do strani

Regulator je sicer omejil dostop do spletne strani, ki da je povezana z ekstremistično organizacijo, potezo pa utemeljil z odločitvijo ruskega generalnega tožilstva, da je treba omejiti dostop do virov, povezanih s Protikorupcijsko fundacijo (FBK), poroča Tass.

Rusko tožilstvo je konec aprila presodilo, da je Protikorupcijska fundacija (FBK) – ta je objavljala informacije o preiskavah bogatih in politično vplivnih Rusov – ekstremistična skupina in da bi morala prenehati delovati.

Parlamentarne volitve v Rusiji