Cadiz na jugu Španije. Foto: EPA
Cadiz na jugu Španije. Foto: EPA

Gasilcem na Sardiniji je delo ponekod oteževal močan veter. Danes so sporočili, da so požari pod nadzorom.

Otoška gasilska brigada se je s požari v nedeljo zvečer spopadala s pomočjo štirih gasilskih letal. Do davi so poročali o več kot 60 incidentih, povezanih s požari. Na jugu otoka so med drugim evakuirali počitniški kamp, v katerem so nastale številne manjše eksplozije domnevno plinskih jeklenk. Uničenih je tudi več nasadov agrumov.

V nedeljo so evakuirali okoli 600 prebivalcev kraja Posada na severovzhodu otoka. Požar, ki je zajel tudi bližnji Monte Longu, so gasili s tremi letali Canadair, ki so potrebno vodo zajemala v morju. Delo gasilcev otežuje močan široko, s katerim se požar hitro širi. To jutro so na Sardiniji našteli le 42 požarov, vključno z enim v bližini mestne plaže Poetto v Cagliariju, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec.

Italija se to poletje spopada s številnimi požari, ki so terjali že več smrtnih žrtev. Konec julija so gasilci na Siciliji, Sardiniji, v Apuliji in Kalabriji izvedli več kot 3200 operacij. Italijanski oddelek za civilno zaščito ocenjuje, da je bilo velik del požarov v državi podtaknjenih, je še poročal Petrovec.

Po poročanju italijanskih medijev namerava vlada v Rimu danes predstaviti odlok, s katerim bi zvišali kazni za požige.

Več kot tisoč gasilcev pa se je s požari včeraj borilo tudi v osrednjem delu Portugalske, kjer je ogenj povzročil škodo na 7000 hektarjih površin. Nesreče še ni konec in bojijo se, da bo škoda še večja.

V Andaluziji pričakujejo temperature do 43 stopinj Celzija. Foto: EPA
V Andaluziji pričakujejo temperature do 43 stopinj Celzija. Foto: EPA

Požari v Španiji pod nadzorom, ponekod oranžno opozorilo zaradi vročine

Že v soboto je ogenj grozil tudi romarski Fatimi, med papeževim obiskom je bilo nebo sivo od dima, skrbi pa jih tudi v Španiji, kjer je v preteklih treh dneh zgorelo vsaj 1000 hektarjev površin – predvsem na območju andaluzijskega Cadiza in Puerto Reala ter ponekod v Kataloniji. Gasilcem je danes uspelo spraviti pod nadzor tri gozdne požare, s katerimi so se borili zadnje dni.

Vendar pa v državi ostajajo v povečani pripravljenosti zaradi visokih temperatur. Gre za tretji vročinski val na Pirenejskem polotoku to poletje, ki naj bi trajal do četrtka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so za pokrajine Andaluzijo na jugu, Castilla-La Mancha v osrednjem delu in Extremaduro na zahodu izdale oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur, ki naj bi po podatkih nacionalne meteorološke agencije Aemet danes dosegle 43 stopinj Celzija.

V Grčiji znova opozorilo pred vročinskim valom

Grške oblasti so danes vnovič opozorile pred požari in ljudi pozvale k previdnosti pri ravnanju z ognjem na prostem. Razlog za opozorilo so močni vetrovi, ki jih pričakujejo v mnogih delih države.

Grški gasilci so na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, danes objavili, da obstaja "zelo visoka" nevarnost požarov na širšem območju prestolnice Atene, na jugu polotoka Peloponez in na zahodu med turisti priljubljenega otoka Kreta. Ker v mnogih delih Grčije že več tednov ni deževalo, so iskre, ki jih prenaša veter, dovolj, da zanetijo velike požare, kakršni so julija divjali v več delih države in terjali štiri življenja.

Iz različnih delov južne Evrope poročajo o hudih požarih