Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mihaila Sakašilija so na letališču v Kijevu pričakali njegovi podporniki. "Zelo sem srečen," je dejal novinarjem. "Z milijoni Ukrajincev, ki imajo z novim predsednikom in novo ekipo zgodovinsko priložnost, želim sodelovati pri izgradnji nove države," je dejal. "Če novi predsednik in njegova ekipa potrebujejo moje nasvete, sem tu, da pomagam," je dodal. Ob tem je zagotovil, da ne namerava kandidirati na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo v Ukrajini 21. julija.

Oster kritik Porošenka

Nekdanji guverner ukrajinske regije Odesa je veljal za ostrega kritika nekdanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Ta mu je julija 2017 odvzel državljanstvo, februarja 2018 pa so ga ukrajinske oblasti aretirale v Kijevu in ga izgnale na Poljsko. Kmalu zatem se je Sakašvili preselil na Nizozemsko, od koder prihaja njegova žena.

Ukrajinsko tožilstvo Sakašviliju očita organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču.

Dvakrat je bil zaradi zlorabe položaja na večletno zaporno kazen obsojen tudi v Gruziji, ki jo je vodil med letoma 2004 in 2013.