Salvini je želel glasovanje o nezaupnici Conteju že v sredo. Foto: Reuters
Salvini je želel glasovanje o nezaupnici Conteju že v sredo. Foto: Reuters

Salvini je pred glasovanjem nekoliko presenetljivo ponudil podporo za zmanjšanje števila članov obeh domov parlamenta z 945 na 600, za katero si prizadeva Gibanje petih zvezd, vendar je v zameno pričakoval podporo zdaj že nekdanjih koalicijskih partnerjev pri iskanju podpore za predčasne volitve. "Glasujmo o zmanjšanju za 345 članov parlamenta in nato takoj pripravimo volitve," je Salvini pojasnil svoj predlog.

Predlog Lige, ki sta ga podprla tudi desnosredinska Naprej, Italija in skrajno desni Bratje Italije, je predvideval glasovanje o nezaupnici Conteju že v sredo. A so ga senatorji iz vrst koalicijskega Gibanja petih zvezd in opozicijske Demokratske stranke (PD) zavrnili.

Namesto tega sta stranki podprli predlog, v skladu s katerim bo Conte 20. avgusta v senatu spregovoril o vladni krizi. Nato bodo odprte vse možnosti, morda tudi glasovanje o nezaupnici, ki pa je za zdaj še ni na dnevnem redu senata.

Razklana Demokratska stranka išče priložnost v Salvinijevem rušenju

Stran od vladne krize v Rimu so se v Genovi tik pred prvo obletnico spomnili na 43 žrtev zrušenja viadukta Morandi. Foto: Reuters
Stran od vladne krize v Rimu so se v Genovi tik pred prvo obletnico spomnili na 43 žrtev zrušenja viadukta Morandi. Foto: Reuters

Salvinijevo rušenje vlade želijo po poročanju dopisnika RTV Slovenija Janka Petrovca izkoristiti tudi vsi preostali. Nekdanji premier iz vrst PD-ja Matteo Renzi je pozval k oblikovanju prehodne vlade, ki bi imela nalogo, da jeseni pod streho spravi proračun, s tem pa bi bile volitve na začetku prihodnjega leta. Roko je ponudil Gibanju petih zvezd, vendar je vodja Luigi Di Maio dejal, da "si nihče ne želi sedeti za mizo z Renzijem". Vodja PD-ja Nicola Zingaretti je že izključil sodelovanje z gibanjem, kar tudi kaže na razklanost največje opozicijske stranke.

Zaveznike za primer volitev si išče tudi Salvini, in sicer pri Naprej, Italiji Silvia Berlusconija in Bratih Italije Giorgie Meloni. Berlusconi hoče obnovo desnosredinske koalicije, da bi tako zaščitil svoje poslovne interese. Salvini se nekdanjega premierja otepa, a hkrati ve, da mu lahko prinese dragocene odstotke na jugu države – zlasti če bi bile volitve že jeseni.

Parlamentarci Gibanja petih zvezd se na drugi strani bojijo volitev zaradi še vedno veljavnega internega pravila dveh mandatov: ob ponovljenih volitvah bi jih večina ostala doma, sploh pa bi Gibanje osvojilo komaj polovico zdajšnjih parlamentarnih mest.

Vodja Lige je v ponedeljek zagrozil tudi s tem, da bi iz vlade umaknil svojih sedem ministrov, a je premier Conte že predtem poudaril, da zaradi tega ne bo podal odstopa, ampak da bo odločitev prepustil parlamentu.

Končno besedo ima Mattarella

Končno besedo bo imel tudi v primeru izglasovane nezaupnice predsednik države Sergio Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če jim v parlamentu ne bi uspelo oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.

Italijanski politiki preigravajo scenarije