Italijanski notranji minister Matteo Salvini in njegov poljski kolega Joachim Brudzinski na novinarski konferenci v Varšavi. Foto: Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Salvini in njegov poljski kolega Joachim Brudzinski na novinarski konferenci v Varšavi. Foto: Reuters

"Poljska in Italija bosta predstavljali renesanso evropskih vrednot. Evropa, ki se bo oblikovala po majskih volitvah v Evropski parlament, bo bliže ljudem, ne elitam. Ker se že leta v EU-ju govori o nemško-francoski osi, delujeta naši državi na novi osi, ki bo Evropi vlila novo energijo," je med drugim izjavil predsednik Lige Salvini.

Novi prebežniki v Italiji

Na jugu Italije je pristal čoln z 51 prebežniki. Gre za prvo skupino prebežnikov, ki je letos prispela v Italijo, ki je lani zaprla svoja pristanišča za ladje s prebežniki.

Po poročanju italijanskih medijev je plovilo s kurdskimi potniki, ki so pripluli iz Turčije, pristalo na plaži blizu kalabrijskega mesteca Torre Melissa. Prebivalci so jim pomagali, da so se izkrcali. Nastanili so jih v bližnjem hotelu, pozneje pa naj bi jih premestili v sprejemni center. Med prebežniki je šest žensk in štirje otroci, tudi nekajmesečni dojenček.

Ob izkrcanju so oblasti prijele dva domnevna tihotapca ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani je obale Italije doseglo okoli 23.270 ljudi, večina med njimi pa je na pot čez Sredozemsko morje odplula iz Libije.

Podpredsednik italijanske vlade je na skupni novinarski konferenci poudaril še nekatera skupna stališča obeh držav na področju družine, razvoja, gospodarstva in migracij.

Pospešiti izgon tistih, ki so že prišli
"Ne le, da kot notranji minister nikoli ne bom privolil v prihod novih priseljencev, temveč se tudi strinjam s poljskimi kolegi, da je treba pospešiti izgon in odhod tistih, ki so že prišli,"
je odločen Salvini, ki je predtem na Twitterju pozdravil akcijo italijanskih karabinjerjev, ki so aretirali 15 ljudi, osumljenih tihotapljenja ljudi. "Pozabite na uvažanje ljudi z ladjami ali letali. Prizadevamo si, da jih pošiljamo nazaj domov. Tihotapci in teroristi, pojdite domov." Če je še leta 2017 na italijanskih obalah pristalo 119.000 migrantov, jih je leta 2018 le še 23.000.

Morawiecki: Državi delita kritike na račun Evropske unije
O skupnih stališčih z Italijo je med drugim spregovoril tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, čeprav se ni srečal s Salvinijem. Dejal je, da imata državi številne kritike na račun Evropske unije, kot je na primer, da Bruselj diskriminira nekatere države članice.

Salvini se je v Varšavi sešel tudi s predsednikom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawom Kaczynskim, s katerim sta spregovorila o sodelovanju na prihajajočih evropskih volitvah v maju.

Tudi Orban je podprl protipriseljensko zavezništvo. Foto: Reuters
Tudi Orban je podprl protipriseljensko zavezništvo. Foto: Reuters

Tako PiS kot Liga sta kritični do evropske begunske politike, a se stranki razlikujeta v svoji politiki do Rusije, do katere je Liga prijaznejša. Stranki sicer nista članici iste evropske politične družine, Liga je del Evrope narodov in svobode, PiS pa del Evropskih konservativcev in reformistov.

Orban: Italijansko-poljska os dobra novica

Idejo o oblikovanju protipriseljenske "italijansko-poljske osi" je medtem podprl tudi madžarski premier Viktor Orban. "To, da se oblikuje, je dobra novica," je dejal.

Orban je še izrazil zadovoljstvo, da so v Evropskem parlamentu še bolj konservativne stranke kot njegova Fidesz in da skušajo ustvariti protipriseljensko zavezništvo.

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami v maju je Orban dodal, da si Madžarska želi, da bi večino položajev v evropskih institucijah zasedli kandidati, ki nasprotujejo priseljevanju.

Opozoril je še, da v Evropi trenutno obstaja dve družbi, na eni strani mešana krščansko-muslimanska civilizacija, ki ji nasproti stoji krščanskodemokratski tabor, katerega del je tudi Fidesz.

Orban pozdravil zavezništvo Rima in Varšave