V Barceloni se je v podporo Haselu zbralo več sto študentov. Foto: Reuters
V Barceloni se je v podporo Haselu zbralo več sto študentov. Foto: Reuters

Aretacija raperja Pabla Hasela, ki je bil zaradi "poveličevanja terorizma in razžalitve kraljevine" obsojen na devet mesecev zapora, je sprožila široko debato o svobodi govora v Španiji.

Hasel je v besedilih in tvitih omenjal prepovedane gverilske skupine, primerjal sodišča z nacisti, nekdanjega kralja Juana Carlosa I. je označil za mafijskega šefa. Policijo je tudi obtožil mučenja in pobijanja demonstrantov in prebežnikov.

Haselova obsodba je naletela na številne kritike, češ da je bil raper obsojen zaradi svojega umetniškega izražanja. Več sto umetnikov je podpisalo peticijo za njegovo oprostitev, med njimi tudi filmski režiser Pedro Almodóvar in igralec Javier Bardem.

Sanchez: "Demokracija ščiti svobodo govora."

Prvič se je na dogajanje odzval španski premier Pedro Sanchez, ki je ostro obsodil nasilje na protestih, vendar obljubil spremembe glede svobode izražanja. "Demokracija ščiti svobodo govora, vključno z izražanjem najgroznejših, absurdnih misli, toda demokracija nikoli ne ščiti nasilja," je dejal španski premier, a hkrati obljubil, da bo "razširil in izboljšal svobodo govora".

Izjave Sancheza prihajajo po mešanih odzivih politike. Konservativna opozicija je bila kritična do Sancheza, ker do zdaj ni obsodil nasilnih protestov, pozvali pa so ga tudi, naj naj prekine sodelovanje s koalicijsko levo stranko Podemos, ki je proteste podprla.

Vodja Podemosa Pablo Iglesias, ki je tudi Sanchezov namestnik, je poudaril, da je zaporna kazen za Hasela dokaz za njegovo trditev, da v Španiji primanjkuje "demokratične normalnosti".

Petkovi shodi v Barceloni večinoma mirni

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek se je v Barceloni na shodu zbralo več sto študentov, ki so zahtevali izpustitev Hasela. Četrtkovi protesti v Barceloni so bili sicer v nasprotju s prejšnjimi dnevi večinoma mirni, najbolj dramatičen dogodek je bilo obmetavanje sedeža policije z jajci. Novi protesti so napovedani tudi za konec tedna, študentske organizacije pozivajo k stavki.

V prejšnjih dneh so sicer protesti tudi drugje po državi večkrat postali nasilni. Protestniki v Madridu in Valencii so se spopadli s policijo, v Barceloni so se prerivali. Protestniki so po pisanju Reutersa zažigali smetnjake in motocikle ter ropali trgovine. Policija je uporabila solzivec in plinske, gumijaste ter penaste naboje.

Protestnica izgubila oko

Na območju Katalonije je bilo skupno aretiranih okoli 60 ljudi. Neka protestnica je med shodom v Barceloni izgubila oko, kar je sprožilo poziv dela politike, naj se raziščejo policijske taktike.

Hasel se je v ponedeljek pred aretacijo skupaj s privrženci zatekel na univerzo v kraju Lleida v Kataloniji, kjer ga je policija tudi aretirala. Nekaj ur po aretaciji so izbruhnili protesti.