Hasel je obsojen poveličevanja terorizima in žaljenja monarhije. Je podpornik neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA
Hasel je obsojen poveličevanja terorizima in žaljenja monarhije. Je podpornik neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA

Hasel je bil obsojen zaradi svojih tvitov in raperskih besedil, v katerih je po mnenju oblasti poveličeval terorizem in žalil kraljevo družino.

Kot poroča Guardian, je Hasel, s pravim imenom Pablo Rivadulla Duro, v besedilih in tvitih omenjal prepovedane gverilske skupine, primerjal sodišča z nacisti, nekdanjega kralja Juana Carlosa I. pa je označil za mafijskega šefa. Policijo je tudi obtožil mučenja in pobijanja demonstrantov in prebežnikov.

Leta 2018 je bil obsojen na devet mesecev zapora, obsodba pa je sprožila množične proteste v Madridu in Barceloni. Protestniki so opozarjali, da je bil raper obsojen zaradi svojega umetniškega izražanja.

Več sto umetnikov je podpisalo peticijo za njegovo oprostitev, med njimi tudi filmski režiser Pedro Almodóvar in igralec Javier Bardem. Vlada je sicer napovedala določene omilitve omejitev svobode govora oziroma znižanje kazni za "zločine zaradi izražanja", če bo to storjeno v kontekstu umetniškega ali kulturnega izražanja ali intelektualnih aktivnosti.

Po pravnomočnosti sodbe so dale oblasti Haselu čas do preteklega petka, da se preda policiji in začne služiti kazen, Hasel pa se je zatekel v tretje nadstropje poslopja univerze na severovzhodu Katalonije. Po poročanju španskega portala publico.es je Hasel dejal, da je želel policiji otežiti delo in opozoriti na "hud napad" na svoboščine. "Ne moremo jim dovoliti, da določajo, kaj lahko povemo, kaj lahko čutimo ali kaj lahko počnemo," je ponoči zapisal na Twitterju. Dodal je, da se je odločil, da ne bo odšel v tujino v izgnanstvo, poroča BBC.

Tik preden so ga policisti posedli v policijski avtomobil in odpeljali, je vzkliknil: "Smrt fašistični državi!"

Španska policija na univerzi aretirala raperja Pabla Hasela

Svoboda govora na udaru

BBC opozarja, da je "poveličevanje terorizma" določeno tako splošno, da je lahko nekdo obsojen tudi, če upravičuje že zdavnaj storjeno teroristično dejanje.

Leta 2018 je špansko vrhovno sodišče potrdilo triinpolletno zaporno kazen za raperja Valtònyca prav tako zaradi "poveličevanja terorizma" in žaljenja monarhije. Valtònyc je pred zaporom pobegnil v Belgijo.

Leto prej je bila na zapor obsojena uporabnica Twitterja Cassandra Vera zgolj zato, ker se je šalila na račun atentata na Luisa Carrera Blanca, desno roko fašističnega generala Franca, leta 1973. Napad so takrat izvedli pripadniki baskovske teroristične skupine Eta. Cassandra Vera je bila po pritožbi sicer oproščena.