Savdske oblasti trdijo, da ne vedo, kje je Hašokdžijevo truplo. Foto: Reuters
Savdske oblasti trdijo, da ne vedo, kje je Hašokdžijevo truplo. Foto: Reuters
Savdski konzulat
Savdske oblasti so vendarle priznale smrt Hašokdžija, za katero so dolgo vztrajali, da o njej ne vedo ničesar. Foto: EPA
Savdsko topništvo
Savdska Arabija kupuje veliko orožja od zahodnih držav, tudi od Nemčije. Foto: Reuters

"Umor Hašokdžija najostreje obsojamo. Nujno je treba razjasniti, kaj točno se je zgodilo, in raziskati hipotezo savdskih oblasti. Treba je napeti več moči, da pride na dan celovita, transparentna in preverljiva resnica," so še zapisale tri evropske države.

Smrt novinarja "strašna napaka"
Smrt novinarja Džamala Hašodžija je bila "strašna napaka", je danes priznal savdski zunanji minister Adel al Džubeir in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa Riad ne ve, kje je njegovo truplo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Al Džubeir je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Carigradu ni vedel ničesar. Ocenil je tudi, da bodo odnosi z ZDA "prestali" to preizkušnjo. Za kaznovanje odgovornih za novinarjevo smrt se je zavzel tudi savdski kralj Salman. Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, pa je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili.

Iz Nemčije prihaja tudi razmislek o začasni ustavitvi prodaje orožja Riadu. Nemški zunanji minister Heiko Maas je namreč poudaril, da Nemčija ne bi smela odobriti prodaje orožja savdski kraljevini, dokler ne bodo znane vse okoliščine umora. "Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo," je za nemško javno televizijo dejal Maas.

S tem je pod vprašaj postavil odločitev o prodaji nemških topniških sistemov Savdski Arabiji, poroča Reuters.

Riad drugi največji kupec nemškega orožja
Nemčija je septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja napade v Jemnu in je pod drobnogledom zaradi smrti savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Savdske oblasti so po dolgem zanikanju, da je Hašokdži umrl, nato sporočile, da je res umrl, a v pretepu. Trupla niso izročile niti pojasnile, kaj se je z njim zgodilo. "Pojasnilo" Riada večine držav ni prepričalo. K celoviti preiskavi so med drugim pozvali Nemčija, Francija, EU in Kanada.

Okoliščine smrti Hašokdžija so skrb vzbujajoče, zato EU in njeni partnerji vztrajajo pri nujnosti celovite, verodostojne in transparentne preiskave, ki bi razjasnila vse okoliščine umora, pa je dejala visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini. Posamezniki, ki so odgovorni za Hašokdžijevo smrt, naj odgovarjajo, je dodala.

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Ta meni, da savdskim pojasnilom "primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti".

Francija obsoja umor novinarja in zahteva temeljito preiskavo, je poudaril zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Potrditev smrti novinarja je po njegovem prepričanju prvi korak pri iskanju resnice, še naprej pa ostajajo odprta številna vprašanja, je opozoril in dodal, da morajo odgovorni za Hašokdžijevo smrt odgovarjati.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem napovedal, da bo svoje mnenje o primeru Hašokdži, ki je 2. oktobra izginil na savdskem konzulatu v Carigradu, pojasnil po srečanju s člani svoje stranke v torek.

ZDA mešano o odgovorih Riada
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je razlago Savdske Arabije o smrti novinarja sprva označil za verodostojno in pomemben prvi korak, pa je v soboto zvečer poudaril, da s pojasnili Riada ni zadovoljen. "Nisem zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov," je dejal in dodal, da še vedno preučuje uvedbo sankcij.

Napovedal je, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Riadu v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali tako naročilo," je dejal.

Največjemu izvozniku nafte na svetu grozijo mednarodne sankcije, vlagatelji pa na državo gledajo kot na bolj tvegano naložbo. Vlada v Riadu se bo morala morda dodatno zadolžiti, že zdaj pa se spopada s proračunskim primanjkljajem.