Christian Schmidt je na položaju visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino od avgusta 2021. Foto: Reuters
Christian Schmidt je na položaju visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino od avgusta 2021. Foto: Reuters

Varnostni svet je imel odprto sejo ob rednem polletnem poročilu visokega predstavnika, na katero so povabili tudi predsednika predsedstva BiH-a Denisa Bečirovića. Srbska članica predsedstva Željka Cvijanović pa je vnaprej sporočila, da on tam zastopa zasebna stališča in ne stališča predsedstva, poroča Tanjug.

Cvijanović se je konec aprila udeležila izrednega zasedanja Varnostnega sveta na pobudo Rusije zaradi nasprotovanja predlogu resolucije Generalne skupščine ZN-a za razglasitev dneva spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici. O tej resoluciji naj bi Generalna skupščina ZN-a po zadnjih informacijah glasovala 22. maja.

Schmidt je vse stranke v vladnih strukturah BiH-a pozval, naj konstruktivno prispevajo k napredku države pri vstopanju v EU, začetek pristopnih pogajanj pa označil za prelomnico. Oblasti Republike srbske je ponovno obtožil, da kršijo Daytonski mirovni sporazum, kar ima slabe posledice ne le za BiH, ampak tudi celotno regijo.

Evropsko prihodnost BiH-a je v svojem nastopu poudaril tudi državni sekretar Marko Štucin. Štucin je dejal, da je zdaj to že drugo zasedanje o BiH-u v dveh tednih in izrazil trdno podporo ozemeljski celovitosti BiH-a, prevladi Daytonskega sporazuma in misiji EUFOR Althea.

"Prihodnost BiH-a je v EU-ju. Ne zato, ker to želi EU, ampak zato, ker to želi večina državljanov BiH-a. Začetek pristopnih pogajanj ponuja močno spodbudo za potrebne reforme," je dejal.

Dodal je, da se bo BiH v prihodnjih mesecih spopadel z dvema ključnima izzivoma – jesenskimi lokalnimi volitvami in kako podpreti javne ustanove za zagotavljanje njihovega delovanja. Kot grožnjo napredku je med drugim navedel odcepitveno retoriko in sovražni govor, kakor tudi globoko zakoreninjeno nezaupanje in poskuse zanikanja grozodejstev v času vojne, kot je genocid v Srebrenici.