Scholz je Macrona povabil v domači Potsdam. Foto: Reuters
Scholz je Macrona povabil v domači Potsdam. Foto: Reuters

Macron je Scholza obiskal v Potsdamu, kjer kancler trenutno biva. Sprehodila sta se skozi staro mestno središče in posedela pred kavarno muzeja Barberini, preden sta se odpravila na večerjo v z Michelinovo zvezdico nagrajeno restavracijo Kochzimmer.

Na večerji sta sodelovali tudi obe delegaciji, vendar sta voditelja sedela za ločeno mizo, njuno obedovanje pa je trajalo kar tri ure, precej več od napovedi. Po poročanju Deutsche Wella sta predvidoma govorila o vojni v Ukrajini in evropskih vprašanjih, kot je predlog Bruslja za reformo pravil o zadolževanju, kar je eden od kamnov spotike med Nemčijo in Francijo.

Scholz je po večerji na Twitterju pisal o tesnem prijateljstvu med državama. "Naši državi povezuje neločljivo prijateljstvo. Skupaj se spopadamo z izzivi današnjih dni in tega časa," je zapisal v nemščini in francoščini.

Srečanje v Scholzevem domačem Potsdamu kaže na krepitev odnosov po hladnem začetku med največjima evropskima gospodarstvoma ob nastopu nove nemške vlade decembra 2021.

Mattarella v Louvru

Macron v sredo že nadaljuje diplomatska prizadevanja, saj v Parizu gosti italijanskega predsednika Sergia Mattarello. Obiskala sta muzej Louvre, kjer sta si ogledala razstavo "Neapelj v Parizu", preden sta druženje nadaljevala z zasebnim kosilom v Elizejski palači, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.