Olaf Scholz (levo) in Mateusz Morawiecki (desno). Foto: EPA
Olaf Scholz (levo) in Mateusz Morawiecki (desno). Foto: EPA

V pogovoru s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim je Scholz izrazil upanje Berlina, da bo prišlo do napredka v sporu med EU-jem in Varšavo glede vladavine prava.

"Evropa je skupnost, ki deli vrednote in zakonodajo. Združuje nas ideja vladavine prava in demokracije," je povedal Scholz. Prepričan je, da bi bilo zato dobro, da bi pogovori med Evropsko komisijo in Poljsko kmalu vodili v dobro pragmatično rešitev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na drugi strani pa je bil Morawiecki kritičen do evropskih ciljev nove nemške vlade. "Uniformnost in egalitarizem nista dobra usmeritev," je dejal.

Kot je pojasnil, so poljski državljani mnenja, da ideja o federalizaciji EU-ja vodi v demokratični in birokratski centralizem. "Evropa bo močna, če bo to Evropa suverenih držav," je dodal Morawiecki.

Sporne točke v odnosih

V odnosih med Nemčijo in Poljsko je sicer več spornih točk. Tako zasledujeta različne cilje glede plinovoda Severni tok 2. Varšava mu namreč že dolgo nasprotuje. Morawiecki je v nedeljo posvaril, da bo plinovod koristil le Kremlju, da pritiska na EU.

Poljska vztraja tudi pri plačilu odškodnine po drugi svetovni vojni. Scholz je v nedeljo zahtevo zavrnil, češ da se je zgodba končala s podpisom več veljavnih dokumentov ob združitvi Nemčije.

Predsednika vlad sta pozornost namenila še krizi na meji med Poljsko in Belorusijo in poskusih prihodov prebežnikov, ki jih Poljska z vojsko ustavlja oziroma vrača čez mejo. Scholz je zagotovil poljskemu kolegu podporo, dejanja beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka pa je označil za nehumana in hibridno vojno.

Scholz, ki je v sredini prejšnjega tedna prevzel vodenje nemške vlade, je v zadnjih dneh odšel na prva potovanja v tujino. Najprej je obiskal Pariz in Bruselj, v nedeljo pa še Varšavo.

Scholz pokazal željo po sodelovanju s Poljsko