Zmaga se nasmiha vladajoči stranki HDZ, iz katere prihaja tudi trenutni premier Andrej Plenković. Foto: AP
Zmaga se nasmiha vladajoči stranki HDZ, iz katere prihaja tudi trenutni premier Andrej Plenković. Foto: AP

Kampanja se je nekoliko umirila, stranke te dni po državi predstavljajo svoje programe, neopredeljenih volivcev pa je vse manj.

Po prvotnem šoku, da se predsednik države vključuje v parlamentarno volilno tekmo, in težkih besedah, ki so letele med zdaj že skoraj večnima tekmecema Milanovićem in premierjem Plenkovićem, se je kampanja po velikonočnih praznikih nekoliko umirila.

"Kampanja je trenutno dolgočasna, počiva pa na zamenjanih vlogah. Tradicionalno smo imeli na Hrvaškem desnico, ki je histerizirala, in levico, ki je bila racionalna. Zdaj imamo obrnjeno situacijo," ocenjuje politični analitik Žarko Puhovski.

In res hrvaška levica, na čelu s SDP-jevo koalicijo Reke pravice, razmere v državi opisuje kot izredne, predvsem zaradi HDZ-jeve politike nepotizma in korupcije. "Medtem pa se je Plenkovićev HDZ vrnil k naštevanju svojih dosežkov v preteklih dveh mandatih in nekoliko umiril retoriko," opaža politolog Berto Šalaj.

Glavne teme kampanje so sicer višje plače in pokojnine, stanovanjska politika za mlade, demografska vprašanja. Leva opozicija poudarja tudi reformo zdravstva in šolstva, medtem ko se desnica zavzema za strožjo migrantsko politiko.

V sabor pet strank?

Po pojavu Milanovića v predvolilni tekmi je podpora stranki SDP čez noč zrasla. In čeprav predsednik države javno še vedno strogo kritizira vladajoči HDZ, uradno na volitvah ni kandidat. Podpora SDP-ju je nato znova padla in trenutno, po zadnji javnomnenjski raziskavi, za HDZ-jem zaostaja za 10 odstotkov. Volilni prag bi prestopile še tri stranke – desničarsko Domovinsko gibanje, konservativni Most in zeleno-leva stranka Zmoremo.