Foto: Reuters
Foto: Reuters

Židan je nagovoril sobranje in ponovil podporo Slovenije Severni Makedoniji pri vključevanju tako v EU kot v Nato.

Židan je v nagovoru makedonskim poslancem, ki je bil po njegovih besedah dobro sprejet, predvsem poudaril, da je Slovenija po Grčiji načrtno prva ratificirala pristopni protokol Severne Makedonije k Severnoatlantski pogodbi. To je DZ izvedel 12. februarja lani. Tedaj je bil v DZ-ju slavnostni gost tudi predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi, ki je zdaj Židanu vrnil čast v sobranju.

"S tem smo želeli pokazati izjemne prijateljske odnose med državama in dati spodbudo drugim državam, da tudi one hitro opravijo ratifikacijski proces. Zdaj smo pred končanjem tega procesa," je povedal Židan.

Makedonski parlament je zakon o ratifikaciji pristopnega protokola sprejel danes. Ratifikacijski proces za članstvo Severne Makedonije v Natu se bo končal, ko bo protokol ratificirala tudi Španija, kar naj bi bilo marca, nato pa bo Severna Makedonija s predajo ratifikacijskih listin ZDA kot depozitarju postala 30. polnopravna članica Nata.

Še večja stabilnost države

"Severna Makedonija bo zdaj lahko tudi soodločala o varnostnih vprašanjih, pomembno pa je, da je Nato tudi porok varnosti in razvoja demokracije, kar pomeni, da se bo stabilnost Severne Makedonije tudi v praksi povečala. To pa bo zelo ugodno vplivalo tudi na gospodarska gibanja v tej državi," je še dodal Židan in poudaril, da je Severna Makedonija s tem dosegla pomembno mednarodno zmago.

Sogovornikom v Skopju je dejal, da so lahko samozavestni tudi na poti v Evropsko unijo. Ponovil je, da je Slovenija razočarana, ker EU ni uresničil obljube o datumu za začetek pogajanj za članstvo, "saj je Severna Makedonija storila vse in še več, kot je bilo od nje zahtevano".

Za to je bila sicer odgovorna predvsem Francija, ki je oktobra lani preprečila, da bi Severna Makedonija in Albanija napredovali na njuni poti proti EU-ju.

Evropska komisija je zdaj popravila metodologijo, ki predvideva, da kandidatke lahko na svoji poti proti članstvu tudi nazadujejo, če ne izpolnjujejo več meril. Francija naj bi bila s tem zadovoljna in pridružitveni proces naj bi se že kmalu nadaljeval. "To v Severni Makedoniji že nestrpno čakajo," je dejal Židan.

Gospodarsko sodelovanje Slovenija-Makedonija

Židan se je sestal tudi s predsednikom države Stevom Pandarovskim in premierjem Oliverjem Spasovskim. S Spasovskim sta prisostvovala tudi pri podpisu memoranduma o razvojnem sodelovanju med državama v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Ta Severni Makedoniji prinaša nove trajnostne projekte na področju okoljske infrastrukture.

Še posebej je Židan navedel dogovor o oprostitvi šolnin na diplomskem in podiplomskem študiju v Sloveniji za makedonske študente. "Ta sporazum omogoča nadaljnje šolanje skoraj 1000 mladih državljanov Severne Makedonije, ki bodo krepili most prijateljstva med državama tudi v prihodnje," je poudaril.