Makedonski zunanji minister in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg s podpisanim protokolom. Foto: EPA
Makedonski zunanji minister in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg s podpisanim protokolom. Foto: EPA

Ratifikacijski postopki v posameznih državah so namreč različni, republika Severna Makedonija pa bo 30. članica, ko bo pristopni protokol podpisalo vseh 29 držav članic.

Makedonski premier Zoran Zaev upa, da se bodo pogajanja z EU-jem lahko začela že junija. Foto: Reuters
Makedonski premier Zoran Zaev upa, da se bodo pogajanja z EU-jem lahko začela že junija. Foto: Reuters

Makedonski zunanji minister Nikola Dimitrov, ki mu je Stoltenberg v spomin na zgodovinski dogodek podaril pisalo, s katerim so zaveznice podpisale protokol, je poudaril, da je to zanj izjemno čustven trenutek, in zaveznicam zatrdil, da bodo nadaljevali reforme.

Po današnjem podpisu protokola bo Makedonija kot opazovalka že lahko sedela na formalnih zasedanjih in se intenzivno pripravljala na polnopravno članstvo. "Danes res spreminjamo naš odnos," je pomen današnjega dogodka ponazoril generalni sekretar Nata.

Makedonija je tako po več kot desetletju zastoja zaradi spora z Grčijo glede imena zdaj v ciljni ravnini za članstvo v zavezništvu. Preboj v približevanju je omogočil prespanski sporazum Skopja in Aten, po katerem se bo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Grki naj bi sporazum ratificirali že v petek
Kot je poročal dopisnik RTV-ja iz Beograda Boštjan Anžin, bodo morale makedonske oblasti, ko bo prespanski sporazum začel veljati, vse mednarodne organizacije, institucije in države članice Združenih narodov zaprositi, naj sprejmejo novo ime, državljani Republike Severne Makedonije pa bodo morali v petih letih zamenjati dokumente. Gotovo se bo zatikalo pri podrobnostih, če bo v kateri od držav na oblast prišla sedanja opozicija, je še poročal Anžin.

Veleposlanik Slovenije pri Natu Jelko Kacin je dejal, da bi lahko Slovenija protokol o pristopu Severne Makedonije k zvezi Nato ratificirala še pred pomladjo. V državi je namreč izjemna politična volja, da se to stori čim prej, je pojasnil. Po njegovih besedah pa zavezništvo že od danes de facto šteje 30 držav.


Današnji dogodek je po Kacinovih besedah predvsem velik korak k umiritvi razmer na jugovzhodu Evrope in odličen zgled za druge države Zahodnega Balkana, da brez sodelovanja s sosedi, političnih naložb v izboljšanje odnosov s sosedi in brez spoštovanja človekovih pravic ni mogoče napredovati v evroatlantskih integracijah.


Čimprejšnja in čim številnejša ratifikacija Natovega protokola do junija je tudi najmočnejše sporočilo tistim članicam EU-ja, ki še kolebajo glede junijske odločitve o začetku pristopnih pogajanj Unije z Makedonijo. To, da Nato drži obljubo, je močno politično sporočilo za članice EU-ja, naj tudi one storijo enako, je še poudaril Kacin.

Simbolično naj bi danes podpisani protokol že v petek ratificirali v Grčiji. To bo zadnji korak pri uveljavitvi zgodovinskega prespanskega sporazuma. Veljati bo začel sedem dni pozneje, Makedonija oz. Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija pa bo postala Severna Makedonija.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, natančneje odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubil EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene. Makedonski premier Zoran Zaev upa, da bodo pogajanja z Unijo začeli že junija, njegova vlada pa je včeraj že sprejela odločitev o odprtju veleposlaništva v Atenah in konzulata v Solunu.

Članice Nata podpisale protokol o pristopu Makedonije