Foto: EPA
Foto: EPA

Vstop so ob Natu pozdravile tudi ZDA in Slovenija.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je sporočil, da je Severna Makedonija "zdaj del družine Nata, družine 30 narodov in skoraj milijarde ljudi". "Družine, utemeljene na gotovosti, da smo ne glede na izzive, s katerimi se spoprijeamo, vsi skupaj močnejši in bolj varni," je dejal.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je vstop Severne Makedonije v zavezništvo označil za vrhunec dolgoletnih prizadevanj vlade in prebivalcev Severne Makedonije. Izrazil je prepričanje, da bo njeno članstvo "podprlo večjo integracijo, demokratične reforme, trgovino, varnost in stabilnost v regiji" in hkrati pokazalo drugim državam, da vrata zveze Nato ostajajo odprta.

"Na ta dan smo čakali skoraj 30 let," je tvitnila makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska, ki je čestitala vsem državljanom.

"Zgodovinski uspeh"

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je tako vstop v Nato kot tudi podporo EU-ja za začetek pristopnih pogajanj Skopja z EU-jem poudaril kot zgodovinska uspeha, ki "po treh desetletjih neodvisnosti končno potrjujeta varnost Severne Makedonije in zagotavljata njeno prihodnost".

Tudi Slovenija je pozdravila novo članico v Natu. "Velik teden je za Severno Makedonijo. Danes je postala 30. članica Nata. Čestitke in dobrodošli v zavezništvu. Slovenija je Severni Makedoniji ves čas stala ob strani, nazadnje v vlogi kontaktnega veleposlaništva Nato v Skopju," so tvitnili na zunanjem ministrstvu.

Slovenija je sicer pristopni protokol Severne Makedonije v Nato ratificirala 12. februarja lani, takoj za Grčijo, katere ratifikacija je bila del prespanskega sporazuma.

Čakanje zaradi spora z Grčijo

Korak, na katerega država čaka že več kot desetletje, je postal mogoč, potem ko je Španija 17. marca kot zadnja članica Severnoatlantskega zavezništva ratificirala pristopni protokol Severne Makedonije v Nato.

Severna Makedonija je sodelovanje z Natom začela leta 1995, ko se je pridružila njegovemu programu Partnerstvo za mir, pogoje za vstop pa je izpolnila že leta 2008. Vendar pa je njeno članstvo, tako kot tudi približevanje Evropski uniji, ovirala Grčija zaradi spora o imenu države.

Po sklenitvi prespanskega sporazuma z Atenami leta 2018, v skladu s katerim je država ime spremenila v Severno Makedonijo, je Grčija umaknila nasprotovanje članstvu v obeh povezavah.