V akciji so zaslišali tudi devet zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve, šest jih je v priporu, trem so odvzeli potne liste.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Makedonski notranji minister Oliver Spasovski je po aretaciji sporočil, da je ministrstvo skupaj z Interpolom in regionalno pisarno za varnost veleposlaništva ZDA dve leti preiskovalo mrežo zaposlenih na ministrstvu. "Zlorabili so svoj položaj in izdajali severnomakedonske potne liste na podlagi lažne identitete," je dejal Spasovski.

Akcijo so poimenovali Dvojnik – odkrili so 215 ljudi, ki naj bi za ponarejene potne liste plačali do 20.000 evrov, prvi so bili izdani leta 2017. Med lastniki so člani mednarodnih organiziranih kriminalnih skupin, narkokartelov, ljudje, povezani s težkimi kaznivimi dejanji. V opoziciji, kjer so afero poimenovali Mafija in jo tesno povezali s premierjem Zoranom Zaevom in notranjim ministrom Oliverjem Spasovskim, so objavili tudi nekatera imena: turški državljan Sedat Peker, ki je že zanikal, da bi imel makedonski potni list, pa tudi vodilni črnogorski kriminalci, npr. Stefan Džukić in Jovan Vukotić, ali pa Valid Isa Hmais, ki naj bi bil glavni sodelavec italijanske mafije.

"Te dokumente so naročile kriminalne združbe. Z zakonito izdanimi potnimi listi so njihovi člani lahko potovali pod lažnimi imeni in opravljali kriminalne dejavnosti," je dejal vodja makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

V VMRO-DPMNE trdijo, da sta minister in premier, ki ju povezujejo tudi z včeraj zaseženimi mamili v vrednosti 800.000 evrov, glavni del kriminalne mreže, priprti pa da so majhne ribe. Minister Spasovski vse obtožbe zavrača in opozicijo obtožuje, da so poskušali z javnim razkritjem sabotirati akcijo, ki je še potekala. Eden od priprtih policistov naj bi imel ves čas stik z vodjo opozicije Hristjanom Mickoskim. Ta vztraja, da aretacij, če ne bi o dogajanju obvestili javnosti, sploh ne bi bilo in da so zdaj zato deležni številnih groženj.

Lažni potni listi v Severni Makedoniji