Vodja Voxa Santiago Abascal. Foto: Reuters

Protestniki, po oceni policije se jih je zbralo okoli 5.000, med drugim zahtevajo aretacijo katalonskega predsednika Quima Torre in nekdanjega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki se je pred pregonom zaradi referenduma o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017 zatekel v tujino.

V bližini shoda nasprotnikov neodvisnosti se je zbralo okoli 300 zagovornikov neodvisnosti te španske regije, da bi "protestirali proti fašizmu". Policija jim je skušala preprečiti, da bi se približali udeležencem shoda, a so začeli v policiste metati kamenje in steklenice. Zažigali so tudi smeti. Po navedbah policije so pri tem aretirali sedem udeležencev "protifašističnega shoda", pet ljudi, vključno z enim policistom, pa je bilo lažje poškodovanih.

Skrajno desna stranka Vox, ki velja za ostro nasprotnico katalonske neodvisnosti, se želi na parlamentarnih volitvah 28. aprila prvič prebiti v španski parlament, na majskih volitvah pa želijo tudi v Evropski parlament.

Decembra je sicer postala prva skrajno desna stranka, ki je osvojila sedeže v enem izmed španskih regionalnih parlamentov po koncu diktature pod vodstvom Francisca Franca leta 1975. Tam zagotavlja tudi podporo manjšinski vladi stranke Ciudadanos in Ljudske stranke v parlamentu.