"Kitajska in Evropa se morata držati dialoga in sodelovanja," je poudaril kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters

Macron je ob začetku srečanja v Parizu, ki se ga je udeležila tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, dejal, da je usklajevanje s Pekingom glede velikih kriz, vključno z ukrajinsko krizo, odločilnega pomena, in pozval k "poštenim pravilom za vse" v trgovini med Evropo in Kitajsko.

Macron je dejal, da sta se Evropa in Kitajska znašli na zgodovinskem prelomu, ki zahteva reševanje strukturnih težav, kar vključuje tudi zagotavljanje konkurenčnih pogojev za podjetja. "Prihodnost naše celine bo zelo odvisna od naše sposobnosti, da še naprej razvijamo odnose s Kitajsko na uravnotežen način," je dejal Macron.

Ši pa se je pred začetkom srečanja zavzel za to, da njegova država in EU nadaljujeta dialog in sodelovanje, okrepita svoje "strateško usklajevanje" in ostaneta partnerja kljub številnim sporom, od trgovine do Ukrajine.

V komentarju za časopis Le Figaro pa je Ši zapisal, da želi sodelovati z mednarodno skupnostjo pri iskanju načinov za rešitev konflikta, ki ga je sprožila ruska invazija na Ukrajino, hkrati pa poudaril, da Kitajska ni "niti stranka niti udeleženka" v tem konfliktu.

Von der Leyen je dejala, da imata Kitajska in Evropa skupen interes za mir in varnost, vendar pa njun odnos načenja vprašanje prostega dostopa na trg. "Naš odnos s Kitajsko je eden najkompleksnejših, a tudi eden najpomembnejših," je dejala.

Dodala je, da si bo prizadevala za "pošteno" konkurenco s Kitajsko v svetovni trgovini, in dodala, da je v prejšnjih pogovorih s Šijem "pojasnila, da trenutna neravnovesja pri dostopu do trga niso vzdržna in jih je treba nasloviti".

Napetosti v gospodarskih odnosih med Kitajsko in EU-jem

Ši v Evropi po petih letih

Kitajski voditelj bo kasneje obiskal še Beograd, kjer so ceste v pričakovanju obiska že okrasili s kitajskimi zastavami. Foto: Reuters
Kitajski voditelj bo kasneje obiskal še Beograd, kjer so ceste v pričakovanju obiska že okrasili s kitajskimi zastavami. Foto: Reuters

Po tristranskem srečanju v Elizejski palači se nameravata Macron in Ši popoldne srečati še na pogovorih na štiri oči, zvečer pa je predvideno še francosko-kitajsko poslovno srečanje, ki mu bo sledila državniška večerja.

Ši Džinping je v okviru svojega obiska v Evropi v nedeljo prispel v Pariz, kjer bo ostal do torka, iz Francije pa bo nato odpotoval še v Srbijo in na Madžarsko. Ši je Evropo obiskal po petih letih v času vse večjih gospodarskih napetosti, saj Evropska unija preiskuje več kitajskih industrij, med drugim tudi izvoz električnih vozil, medtem ko Peking preiskuje predvsem uvoz žganja francoske proizvodnje.

V nekaj kratkih komentarjih je Ši poudaril, da na odnose z Evropo gleda kot prednostno nalogo kitajske zunanje politike in da morata obe strani ostati zavezani partnerstvu. "Ker svet vstopa v novo obdobje sprememb, morata Kitajska in Evropa kot dve pomembni sili vztrajati pri položaju partneric, se držati dialoga in sodelovanja," je dejal Ši.

27 članic EU-ja, zlasti Francija in Nemčija, nima enotnih odnosov do Kitajske. Medtem ko se Pariz zavzema za strožjo linijo v zvezi s sondo za električna vozila, želi Berlin ravnati bolj previdno.

Nemški kancler Olaf Scholz se Macronu in Šiju v Parizu ne bo pridružil zaradi predhodnih obveznosti, pravijo viri.

Francija upa, da ji bo uspelo kitajski trg odpreti za uvoz francoskih kmetijskih pridelkov in rešiti vprašanja v zvezi s pomisleki francoske kozmetične industrije glede pravic intelektualne lastnine, so povedali uradniki. Kitajska pa bo med Šijevim obiskom morda objavila naročilo približno 50 Airbusovih letal.

Ši prvič po petih letih na obisku v Evropi