Ši Džinping z ženo Peng Lijuan ob odhodu iz Francije. Foto: Reuters
Ši Džinping z ženo Peng Lijuan ob odhodu iz Francije. Foto: Reuters

Macron je Šija z ženo sprejel v gorski restavraciji blizu vasi Bagnere-de-Bigorre, kjer sta v zasebnosti razpravljala o temah, ki sta jih obravnavala že v ponedeljek, in uživala v lokalnih dobrotah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek je v Parizu potekala trilaterala, na kateri je poleg obeh predsednikov sodelovala še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Srečanje je minilo v znamenju vojne v Ukrajini in trgovinskih odnosov med Evropo in Kitajsko.

Ši se je zavzel za to, da Peking in EU kljub številnim sporom nadaljujeta dialog in sodelovanje ter ostaneta partnerja. V komentarju za časopis Le Figaro je medtem poudaril, da Kitajska ni stranka niti udeleženka v konfliktu v Ukrajini.

Macron je kitajskega kolega pozval, naj v kontekstu ruske agresije v Ukrajini tesno sodeluje z Evropo in sprejme pravila svetovne trgovine.

Da trenutna neravnovesja pri dostopu do trga niso vzdržna, je poudarila tudi von der Leyen. Ob tem je dejala, da EU računa na Kitajsko, da bo s svojim vplivom na Rusijo prispevala h končanju vojne v Ukrajini.

Ši v Srbiji na obletnico Natovega napada

Zvečer je Ši iz Francije prispel v Srbijo, kjer bo ostal do srede. Sprejel ga bo predsednik Aleksandar Vučić, ki je obisk označil za veliko čast in priložnost za Srbijo.

Obisk Šija sovpada s 25. obletnico Natovega bombardiranja takratne Zvezne republike Jugoslavije, natančneje z obletnico napada na veleposlaništvo Kitajske v Beogradu 7. maja 1999, pri čemer so bili ubiti trije kitajski novinarji.

Kitajski predsednik je v prispevku za srbski časopis Politika kritiziral Nato in opozoril, da se ta tragični dogodek ne sme pozabiti. "Kitajci cenimo mir, vendar ne bomo nikoli dovolili, da se takšna tragična zgodovina ponovi," je zapisal in pozdravil "železno prijateljstvo" med Kitajsko in Srbijo.

Kitajski predsednik Ši Džinping obisk Evrope nadaljuje v Srbiji
Kitajski predsednik Ši prispel v Beograd