Adam Graham je zagrešil posilstvi v letih 2016 in 2019. Foto: Škotska policija
Adam Graham je zagrešil posilstvi v letih 2016 in 2019. Foto: Škotska policija

Islo Bryson so ta teden namestili v ženski zapor Cornton Vale v Stirlingu v osrednjem delu Škotske, potem ko je bila obsojena za posilstvo, ko je bila še moški z imenom Adam Graham. Napotitev v ženski zapor je povzročila veliko razburjenja britanske javnosti, in kot poroča BBC, je škotska premierka Nicola Sturgeon sporočila, da bo Bryson na določitev višine zaporne kazni počakala v moškem zaporu.

Bryson se je za spremenitev spola odločila med sodnim procesom za posilstva, ki jih je zagrešila kot moški v letih 2016 in 2019.

Med sojenjem je Bryson zatrjevala, da se je svoje transspolnosti začela zavedati pri štirih letih, medtem ko je odločitev za spremembo spola sprejela pri 29 letih in je zdaj v postopku hormonske terapije ter čaka na zaključek procesa spremembe spola. Za leto 2016, ko je zagrešila prvo posilstvo, je dejala, da se je takrat borila s svojo seksualnostjo in imela duševne težave.

Takratna njegova žena Shonna Graham je za britanski časopis Daily Mail povedala, da ji mož ni nikoli govoril, da razmišlja o spremembi spola ali da se počuti nelagodno v svojem telesu. Poleg tega je dejala, da je bil nasilen do nje v njunem odnosu.

Škoti sprejeli zakon o spremembi spola

Obsodba je sledila le nekaj tednov po tem, ko je škotski regionalni parlament potrdil zakon, ki transspolnim osebam bistveno poenostavlja spremembo spola v uradnih dokumentih.

V skladu z novim zakonom za spremembo spola ne bi bilo več potrebno potrdilo zdravnika o disforiji spola. Zdaj je za ta korak starostna meja postavljena pri 18 letih, po novem pa naj bi se znižala na 16. Obenem bi se obdobje, ko mora transspolna oseba živeti v svoji novi spolni vlogi, skrajšalo z dveh let na tri mesece.

Zakon je sprožil kritike nekaterih organizacij za pravice žensk, ki se bojijo, da bi predatorski moški lahko izkoristili novosti in iz seksualnih nagibov vdrli na območja, ki so rezervirana le za ženske.

Britanska vlada je škotski zakon zavirala, ker bi lahko ta vplival na vprašanja enakosti v preostalih delih države.

"Glede na razumljivo zaskrbljenost javnosti in parlamenta v tem primeru lahko potrdim, da ta zapornica ne bo zaprta v ženskem zaporu Cornton Vale," je Sturgeon povedala v parlamentu in izrazila upanje, da bodo njena zagotovila pomirila javnost.

Kot je pojasnila Sturgeon, ne obstaja pravica za obsojene transseksualke, da bi bile samodejno nastanjene v ženski zapor, tudi če imajo potrditev o spremembi spola. "Vsak primer je predmet stroge individualne ocene tveganja in varnost drugih zapornikov je najpomembnejša," je še zatrdila škotska premierka.

Vodja škotskih konservativcev Douglas Ross je dejal, da je njegova stranka v razpravi o zakonu o spremembi spola več mesecev opozarjala, da bodo lahko nasilni kriminalci, kot so spolni prestopniki, skušali izkoristiti luknje v zakonu za napade na ženske.