Že od leta 2018 so tamponi, vložki in nekateri izdelki za večkratno uporabo brezplačno na razpolago v šolah in na univerzah. Foto: Reuters
Že od leta 2018 so tamponi, vložki in nekateri izdelki za večkratno uporabo brezplačno na razpolago v šolah in na univerzah. Foto: Reuters

Predlog zakona, ki ga je v obravnavo vložila poslanka laburistov Monica Lennon, so na glasovanju podprle vse stranke. Kljub temu pa so številni poslanci posvarili, da jih čaka še veliko dela z dopolnili, ki bi naredila predlog lažje izvedljiv.

V skladu s trenutnim besedilom predloga bi bila škotska regionalna vlada kot prva na svetu zakonsko zavezana priskrbeti higienske izdelke, kot so vložki in tamponi, "za vse, ki jih potrebujejo".

"To niso luksuzni izdelki. So resnično nujni in nihče na Škotskem ne bi smel biti brez proizvodov za menstruacijo," je dejala predlagateljica predloga. "Spreminjamo kulturo in resnično vznemirljivo je, da države po svetu natančno spremljajo, kaj počnemo," je dodala Monica Lennon.

Ministri škotske regionalne vlade so predlogu sprva nasprotovali, a so pod pritiskom kampanje za uvedbo sprememb spremenili stališče. Vlada pa naj bi v nadaljevanju postopka potrjevanja predlagala številna dopolnila, ki bi odpravila njene pomisleke glede zakonodaje, vključno z računom za njegovo izvedbo. Ta naj bi stala 24 milijonov funtov (28,7 milijona evrov) letno.

Na Škotskem so sicer že od leta 2018 tamponi, vložki in nekateri izdelki za večkratno uporabo brezplačno na razpolago v šolah in na univerzah.