Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glede na to, da v povprečju traja menstruacija pet dni, to pomeni, da je strošek za nabavo menstrualnih izdelkov (tamponi, menstrualni vložki) lahko strošek tudi do devet evrov mesečno, kar si določene ženske težko privoščijo.

Predlog zakona je že leta 2016 prestavila laburistična poslanka Monica Lennon, poroča BBC, in se s tem zavzela za konec menstrualni revščini (angleško period poverty). "Menstruacija se ne ustavi med pandemijo, izboljšanje dostopa do tamponov, vložkov in drugih izdelkov še nikoli ni bilo bolj pomembno," je dejala.

Škotski parlament je prvi na svetu sprejel zakonodajo, ki mora začeti veljati v dveh letih, določene institucije pa bodo morale menstrualne dodatke zagotavljati v šolah in na univerzah.

Kako resna je težava?

Glede na raziskavo okoli 2000 mladih žensk na Škotskem se je izkazalo, da si ena od štirih intervjuvank, ki obiskuje šolo ali fakulteto, težko kupi menstrualne izdelke. Kot poroča BBC, si okoli deset odstotkov deklet v Združenem kraljestvu ne more kupiti tovrstnih izdelkov, 15 odstotkov si jih kupi s težavo, 19 odstotkov pa si jih ne more privoščiti.

Sprejeti zakon škotskega parlamenta ne odpravlja le nedostopnosti do tega osnovnega higienskega pripomočka žensk, temveč poskuša tudi destigmatizirati menstruacijo. Raziskava je pokazala, da je kar 71 odstotkom deklet, starih od 14 do 21 let, neprijetno kupovati izdelke za menstruacijo.