Na območju Vukovarja Srbi predstavljajo okoli tretjino prebivalstva. Foto: EPA
Na območju Vukovarja Srbi predstavljajo okoli tretjino prebivalstva. Foto: EPA

Skupina je najprej položila vence na spomenik 12 hrvaškim policistom, ki so jih v kraju Borovo 2. maja 1991 iz zasede ubili srbski skrajneži. Nato so se odpravili na pohod skozi kraj. Člani skupine so vzklikali in prepevali, da je Srbe treba pobiti in zaklati.

Med shodom so jih v treh avtomobilih spremljali policisti, ki so jih ustavili in popisali zaradi izražanja neprimernih sporočil. Kot so danes pojasnili na vukovarsko-sremski policijski upravi, so pridržali 14 članov skupine, ki jih bodo kazensko ovadili zaradi javnega spodbujanja nasilja in sovraštva. V sodelovanju s kolegi iz drugih policijskih uprav so izvedli kriminalistično preiskavo še pri nekaj drugih članih skupine.

Posnetki shoda so se pojavili tudi na spletnih družbenih omrežjih. Del hrvaških medijev trdi, da so incident povzročili pripadniki navijaške skupine Bad Blue Boys, ki podpirajo zagrebški nogometni klub Dinamo.

Na incident, ki se je zgodil na pravoslavno velikonočno nedeljo, so se med prvimi odzvali saborski poslanci Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), ki je tudi koalicijska partnerica HDZ-ja v hrvaški vladi. Obsodili so nestrpnost, sovražni govor in spodbujanje nasilja nad Srbi.

Predsednik SDSS-ja Milorad Pupovac je ob tem ocenil, da niso toliko pomembne navijaške skupine, kot tisti, ki v hrvaškem parlamentu in državnem vrhu s svojimi izjavami ponujajo motive za takšno obnašanje.

Državni vrh obsodil sovraštvo, Srbi opozarjajo na več podobnih dogodkov

Nedeljski incident v Borovu so ostro obsodili hrvaška vlada in predsednik države Zoran Milanović, pa tudi organizacije HDZ, SDP in SDSS v Vukovarju. Predstavniki lokalnih Srbov so poudarili, da so pogosto deležni podobnih izbruhov sovraštva, o katerih širša javnost ni obveščena, prav tako pa niso dobili ustreznega sodnega epiloga.