Volitve so pomembne za smer, v katero se bo Slovaška v prihodnje obrnila. Foto: Reuters
Volitve so pomembne za smer, v katero se bo Slovaška v prihodnje obrnila. Foto: Reuters

Glede na ankete je v vodstvu Ficova socialdemokratska stranka Smer-SSD. Njihove zmage bi bili veseli predvsem v Kremlju, saj Fico, ki je bil na čelu vlade že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, napoveduje preobrat v zunanji politiki, predvsem glede Ukrajine.

Tako bi med drugim prekinil dobavo orožja Kijevu. Zagovarja, da se morata Moskva in Kijev usesti za pogajalsko mizo, saj se prav v pogovorih skriva rešitev za končanje spopadov.

Glavna tekmeca sta Michal Šimečka ... Foto: Reuters
Glavna tekmeca sta Michal Šimečka ... Foto: Reuters

Fico je poleg tega kritičen do sankcij proti Rusiji, zagovarja pa pravico držav do veta pri glasovanju v Evropski uniji.

Na drugi strani bi lahko koalicijo oblikovali tudi parlamentarni novinci, liberalna Progresivna Slovaška (PS). Vodja PS-ja Šimečka, ki je trenutno podpredsednik Evropskega parlamenta, ima dobre možnosti, da pri 39 letih postane najmlajši slovaški premier.

PS bi ob morebitni zmagi ohranil trenutno smer zunanje politike, kar pomeni močno podporo Ukrajini, poleg tega pa zagovarjajo tudi večji poudarek na zeleni politiki in več pravic za skupnost LGBTQ.

Ključna bo podpora manjšim strankam

Lahko pa se zgodi tudi, da bo zmaga liberalcev pirova, saj bi se lahko zaradi podpore novincu preveč razgubili glasovi njenim verjetnim koalicijskim partnericam, ki bi ostale pred pragom parlamenta. Prav podpora manjšim strankam bo verjetno odločilna, saj ne Smer-SSD ne PS verjetno sama ne bosta dobila večine glasov.

in Robert Fico. Foto: Reuters
in Robert Fico. Foto: Reuters

Omenjeni strani sta si glede na javnomnenjske ankete tesno skupaj. Kdor bo zmagal, bo verjetno prvi dobil možnost, da sestavi vlado. Slovaško sicer od maja vodi vlada, ki opravlja le tekoče posle.

Glede na ankete bodo sicer v parlament brez večjih težav prišle štiri stranke, poleg Smer-SSD-ja in PS-ja še socialdemokrati Glas-SD in skrajno desna Republika. Skupno pa bi lahko bilo v parlamentu osem strank.

Volišča bodo odprta do 22.00, zatem bodo objavili izide vzporednih volitev.

Politični obrat na Slovaškem v prorusko smer?