Fico se je leta 2022 spopadal z obtožbami o zlorabi občutljivih informacij o političnih nasprotnikih, ki so bile ovržene, čeprav se preiskava nadaljuje. Foto: Reuters
Fico se je leta 2022 spopadal z obtožbami o zlorabi občutljivih informacij o političnih nasprotnikih, ki so bile ovržene, čeprav se preiskava nadaljuje. Foto: Reuters

Glede na dve od štirih zadnjih javnomnenjskih anket pred sobotnimi volitvami ima Ficova straka SMER-SSD rahlo prednost pred liberalno stranko Progresivna Slovaška (PS), ki obljublja nadaljevanje dosedanje zunanje politike.

Vlada pod vodstvom Fica bi lahko sklenila zavezništvo z madžarskim voditeljem Viktorjem Orbanom, ki med članicami Evropske unije izstopa s svojo naklonjenostjo Rusiji in odrekanjem podpore Ukrajini, poleg tega pa je v sporu z Brusljem zaradi vprašanja vladavine prava.

Stranka, ki bo zmagala na volitvah, bo od slovaške predsednice Zuzane Caputove prejela mandat za sestavo nove vlade, kar pa bo težka naloga tako za SMER-SSD kot za PS, saj bosta imela v primeru zmage premalo poslanskih sedežev za sestavo vlade, zato bosta odvisni od manjših strank v 150-članskem parlamentu.

Pri glasovanju o vladi bi lahko odločilno vlogo igrala zmerno leva stranka Hlas (Glas) Petra Pellegrinija, nekdanjega premierja in člana SMER-SSD, ki se še ni izrekel, koga bi v tem primeru podprl, vendar velja za človeka blizu Ficu.

59-letni Fico je odstopil leta 2018 po množičnih protestih zaradi korupcije in po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka. V nasprotju z desnosredinsko koalicijo, ki je vladala po njegovem odstopu in je lani razpadla, je zavzel bolj proruska stališča, podkrepljena z dezinformacijami na družbenih omrežjih.

Fico je napovedal, da bo ustavil vojaško pomoč Ukrajini, kar bi pomenilo velik preobrat od sedanje drže Slovaške, ki je svoji vzhodni sosedi dobavila večje količine težkega orožja.

"Zavračamo izjave in stališča, ki trdijo, da je sedanji rusko-ukrajinski konflikt tudi naš konflikt," je Fico povedal za Reuters.

Fico, Šimečka in Pellegrini na televizijski debati. Foto: Reuters
Fico, Šimečka in Pellegrini na televizijski debati. Foto: Reuters

Podpora Orbana za pogum

Po besedah političnega analitika Grigorija Meseznikova se Fico kljub ostri retoriki izogiba nepotrebnim sporom z Brusljem ali zvezo Nato, vendar bi se lahko opogumil z Orbanom ob strani. "Orbanu je uspelo vsaj zakomplicirati sprejemanje sankcij ... Fico bo storil enako," je Mesznikov dejal za Reuters in dodal, da bosta Orban in Fico podpirala drug drugega. Kot je še dejal, bo Fico ustavil dobave orožja Ukrajini, saj na tem gradi podporo.

V torkovi televizijski razpravi je Fico kritiziral prihode prebežnikov prek meje s Slovaško in napovedal, da bo v primeru zmage takoj uvedel nadzor na meji z Madžarsko.

Vseeno pa bodo njegove politike odvisne od morebitnih koalicijskih partnerjev, od stranke Glas pa do skrajno desne stranke Republika, ki pa bi bila po mnenju zahodnih diplomatov nesprejemljiva za slovaške zaveznike.

Po drugi strani je vodja Progresivne Slovaške Michal Šimečka izključil možnost sodelovanja z desnimi skrajneži in Ficom, v predvolilni kampanji pa zagovarjal proevropska stališča. Čeprav je izrazil pripravljenost na sodelovanje z manjšimi konservativnimi strankami, pa bi bila taka koalicija nestabilna zaradi razhajanj v ideoloških pogledih.