Robert Fico in slovaška predsednica Zuzana Čaputova. Foto: Reuters
Robert Fico in slovaška predsednica Zuzana Čaputova. Foto: Reuters

Novo koalicijo je oblikoval skupaj s socialdemokratsko stranko Glas-SD in prorusko Slovaško nacionalno stranko (SNS).

"Zdaj boste videli drugačno zunanjo politiko Slovaške," je dejal Fico, ki se bo po današnji prisegi lahko v četrtek že udeležil vrha EU-ja v Bruslju. Tam bo po pričakovanjih zastopal precej drugačno zunanjo politiko, kot jo je Slovaška vodila doslej.

Fico je namreč že pred volitvami napovedoval, da bo Slovaška ob morebitnem njegovem prevzemu položaja na čelu vlade omejila pomoč Ukrajini, ki jo je doslej odločno podpirala. Slovaška naj bi sicer še naprej pomagala svoji vzhodni sosedi, a ne več z orožjem, temveč zgolj s civilno pomočjo.

Ficova nova koalicija bo imela v 150-članskem parlamentu večino 79 poslancev. Njegova socialdemokratska stranka Smer-SSD je na volitvah konec septembra osvojila 23 odstotkov glasov oz. 42 poslanskih sedežev in s tem premagala drugouvrščeno novinko v parlamentu, liberalno Progresivno Slovaško.

Glas-SD, ki ga sestavljajo odpadniki Ficove stranke, je medtem prejel slabih 15 odstotkov oz. 27 sedežev. Na njenem čelu je Peter Pellegrini, ki je leta 2018 prevzel premierski položaj, ko je bil zaradi protestov po umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Fico prisiljen odstopiti. V novi vladi bo glede na dogovor prevzel položaj predsednika parlamenta. Tretja stranka v koaliciji je nacionalistični SNS, ki je zasedel 10 poslanskih sedežev.