Poslopje slovaškega javnega radia. Foto: Reuters
Poslopje slovaškega javnega radia. Foto: Reuters

Predlog zakonodaje, ki naj bi vzpostavila nov nadzorni svet in vodstvo RTVS-ja, mora prestati še končno razpravo in glasovanje v prihodnjih tednih, a zaradi večinske parlamentarne podpore vladi je nasprotovanja malo.

Vladajoča koalicija RTVS-ju očita, da ni nepristranski. Kot je dejala kulturna ministrica Martina Šimkovičova, je namen zakona zagotoviti, da bo javni medij deloval v javnem interesu, da bo "uravnotežen, objektiven, resnicoljuben in transparenten".

Direktorja RTVS-ja naj bi zamenjali več let pred koncem njegovega mandata, za njegovo zamenjavo pa bi bil zadolžen devetčlanski svet, ki bi ga imenovala vlada in parlament.

Opozicijske stranke medtem opozarjajo, da bi zakon zatrl kritiko vlade, omejil svobodo govora in spodkopal neodvisnost medijev.

Poslanec opozicijske Napredne Slovaške Rastislav Kraty je dejal, da bi ob morebitnem sprejetju zakona dobili "manipulacijo javnega mnenja, zmanjšanje svobode govora in utišanje glasov, kritičnih do vlade".

Evropska radiodifuzna zvezna (EBU) in podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova sta sporočili, da bi nova zakonodaja javni medij neposredno podredila vladnemu nadzoru.

Vlada je sicer prilagodila svoj predlog zakona in iz njega odstranila del, po katerem bi bil vzpostavljen programski odbor, kar je povzročilo skrbi o cenzuri, in možnost, da bi bil direktor odpuščen brez razloga. A kritike ostajajo.