Slovaški parlament. Foto: Reuters
Slovaški parlament. Foto: Reuters

Glasovanje o njej bo najverjetneje potekalo prihodnji torek, je dejal predsednik parlamenta Boris Kollar.

Osnutek resolucije za predčasne volitve bo v parlamentu predstavljen v četrtek, glasovanje o njej pa bo najverjetneje potekalo prihodnji torek, je dejal Kollar. S tem si bodo poslanci prizadevali določiti datum predčasnih volitev.

Do spremembe ustave prihaja, čeprav sobotni referendum o spremembi ustave zaradi prenizke udeležbe ni uspel. Zagovorniki ustavne spremembe želijo omogočiti predčasne volitve, kot je to običajno v drugih državah EU-ja. Slovaška ustava namreč določa, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo koalicijo.

Na Slovaškem trenutno vlada konservativno-populistična koalicija treh strank pod vodstvom premierja Eduarda Hegerja, ki že od lanskega poletja nima večine v parlamentu. Poleg tega je parlament decembra vladi izglasoval nezaupnico in od takrat opravlja le tekoče posle.

Glede na ankete bi vladajoče stranke v primeru novih volitev doživele poraz, zaradi česar so si prizadevale preprečiti, da bi referendum uspel. Po novem pa naj bi se dogovorile, da bi predčasne parlamentarne volitve morale biti 30. septembra.