Italijanski predsednik Mattarella in slovenski predsednik Pahor v Bazovici. Foto: Reuters
Italijanski predsednik Mattarella in slovenski predsednik Pahor v Bazovici. Foto: Reuters

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta izrazili pričakovanje, da bodo dogodki na dan spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov sledili "duhu iskrene sprave in pomiritve" njunega lanskega srečanja 13. julija v Trstu ob 100. obletnici požiga Narodnega doma in "svetle spravne geste" v Bazovici, ki predstavljata zgodovinski mejnik za ta prostor.

Pričakujejo, "da bo tudi letošnja obeležitev dneva spomina na fojbe in eksodus 10. februarja sledila prav temu duhu iskrene sprave in pomiritve, ob spoštovanju vseh spominov in občutljivosti tega našega skupnega večkulturnega in večjezičnega severno-jadranskega prostora", sta v pismu zapisala predsednica SKGZ-ja Ksenija Dobrila in predsednik SSO-ja Walter Bandelj.

Poudarila sta, da je med njimi "še vedno zelo živ spomin na veličasten dogodek ob 100. obletnici požiga Narodnega doma in na obeležjih v Bazovici, ki je pridobil vsedržavno in mednarodno pozornost, saj sta predsednika znala z veliko občutljivostjo in posebno spoštljivostjo počastiti spomin na velike tragedije prve polovice prejšnjega stoletja, ki so globoko prizadele prebivalstvo tega širokega severno-jadranskega večnarodnega prostora in pustile za seboj globoke rane".

Poročilo italijansko-slovenske komisije "osnova za raziskovanje"

Tudi bližajoče se zaznamovanje dneva spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije sodi v omenjeni predolg seznam tragičnih dogodkov, ki se začenja s fašističnim nasiljem že leta 1920. Ti dogodki ne smejo biti pozabljeni, zato da se ne bi nikoli več ponovili, sta poudarila v torkovem pismu.

Dodala sta, da vsi ti dogodki sodijo "v tista boleča in kompleksna dogajanja prve polovice prejšnjega stoletja", ki jih je zelo strokovno obravnavala mešana italijansko-slovenska zgodovinsko-kulturna komisija, ki je leta 2000 izdala poročilo, "ki predstavlja odlično osnovo za katero koli nadaljnje zgodovinsko raziskovanje".

Dan spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov v sredo

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja zaznamujejo od leta 2005. Spominjajo se predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji ali pa bodo zapustili svoje rodne kraje.

Na tradicionalni spominski slovesnosti pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu so visoki italijanski predstavniki v nagovorih pogosto razburjali z izkrivljanjem zgodovine in zanikovanjem trpljenja Slovencev.

Letos bo zaradi pandemije covida-19 tržaška občina pri Bazovici pripravila spominsko slovesnost brez občinstva. Udeležil se je bo župan Trsta Roberto Dipiazza, ki bo pred tem položil venec na fojbo v Repentabru, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Do konca meseca bodo pripravili več dogodkov, tudi predstavitev knjige o fojbah.

Spominsko slovesnost bodo v sredo pripravili tudi v Rimu v poslanski zbornici, ki se je bosta ob predsednikih obeh domov parlamenta udeležila tudi Mattarella in predsednik zveze združenj ezulov Giuseppe de Vergottini. Dogodek, ki se bo začel ob 11. uri, bo v živo prenašala italijanska javna televizija RAI, ki bo ta dan imela poseben program, posvečen dnevu spomina, še poroča Ansa.