Premier Golob in predsednik Evropskega sveta Michel sta skupaj obiskala Kamnik. Foto: BoBo
Premier Golob in predsednik Evropskega sveta Michel sta skupaj obiskala Kamnik. Foto: BoBo

Eden glavnih gostov, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, je že prispel v Slovenijo in skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom obiskal poplavljena območja v občini Kamnik ter zagotovil evropsko podporo Sloveniji.

Zvečer se bosta udeležila tudi neformalne večerje z voditelji držav Zahodnega Balkana. "Širitev EU-ja je zelo pomemben proces. Večerja bo odlična priložnost, da izmenjamo poglede in ugotovimo, kako bomo sodelovali v prihodnjih letih," je dejal Michel in dodal, da bo komisija oktobra izdala poročilo o napredku procesa širitve, decembra pa bodo morali odločitve o prihodnosti EU-ja in širitvi sprejeti tudi voditelji.

"Lani je prišlo do pomembnega preboja, ne samo zaradi približevanja Ukrajine in Moldavije, ampak tudi Zahodnega Balkana, ki je bil 20 let v nekakšnem vakuumu," pa je dejal premier Robert Golob. "Na neformalni večerji bomo govorili, zakaj morajo države Zahodnega Balkana povečati napore za uskladitev zakonodaje, da bomo lahko v decembru, ko bomo o tem odločali, lahko naredili korak naprej," je dodal premier.

Paneli o Zahodnem Balkanu brez srbske premierke

V petek se je na Bledu že začel Strateški forum mladih. Glavnina dogajanja bo sicer v ponedeljek in torek. Dogajanje se bo začelo z dopoldansko okroglo mizo ministrov držav Zahodnega Balkana, pristojnih za digitalizacijo.

Sledila bo razprava voditeljev teh držav, torej Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Albanije, Severne Makedonije ter Bolgarije, in predsednika Evropskega sveta Michela. Povabljena je bila sicer tudi predsednica srbske vlade, ki pa ni potrdila udeležbe.

Prenos na TV SLO

Prenos odprtja Blejskega strateškega foruma in prve razprave si boste lahko jutri ogledali na TV Slovenija 1. Prenos se bo začel ob 14. uri.

V torek ob 20. uri pa na TV Slovenija 2 ne zamudite dobrodelnega koncerta s foruma za pomoč ljudem ob poplavah.

Letos skoraj 3000 gostov z vseh celin

V prihodnjih dveh dneh bodo Bled obiskali skupno tri predsednice držav, osem predsednikov vlad in 13 zunanjih ministrov. V dveh dneh se bo na Bledu zvrstilo 32 panelov, na katerih bo nastopilo več kot 200 govornikov.

Eden glavnih gostov BSF-ja bo Charles Michel, ki Sloveniji obljublja evropsko solidarnost po poplavah. Foto: BoBo
Eden glavnih gostov BSF-ja bo Charles Michel, ki Sloveniji obljublja evropsko solidarnost po poplavah. Foto: BoBo

Udeleženci tokrat prihajajo z vseh celin, njihovo število pa je blizu 3000, kar je po besedah generalnega sekretarja foruma Petra Grka zgornja meja za logistiko in infrastrukturo na Bledu. V prihodnje naj bi se Blejski strateški forum preoblikoval v celoletni dogodek.

Fajon: Slovenija hkrati v VS-ju ZN-a in blizu Zahodnega Balkana

Izvedbo bo zaznamovalo tudi skorajšnje slovensko članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov. Slovenska zunanja politika v pripravah nanj več pozornosti posveča svetovnemu dogajanju, potem ko je bila v preteklih letih bolj usmerjena v sosedstvo in dogajanje v Evropi. To dokazuje tudi letošnja udeležba, na Bled bodo namreč prišli gostje z vseh celin.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da je Slovenija za udeležence zanimiva kot država, ki vstopa v Varnostni svet Združenih narodov in ki je hkrati blizu regiji Zahodnega Balkana.

Fajon bo med drugim z zunanjimi ministri Švice, Južne Koreje, Jordanije in Kanade ter visokimi gosti iz Velike Britanije, Indije in Kitajske v razpravi skušala odgovoriti na vprašanje, ali obstaja "prihodnost multilateralizma v večpolarnem svetu".

Zbiranje sredstev za žrtve poplav

BSF bo prav tako v znamenju solidarnosti z ljudmi, ki so jih prizadele poplave. Organizatorji bodo na dogodku zbirali sredstva zanje in za odpravo posledic. Kot je poudarila zunanja ministrica Fajon, so nas "nedavne poplave naučile, da moramo biti pripravljeni na ekstremne vremenske pojave".

Poleg zbiranja prostovoljnih prispevkov bosta dobrodelna dogodka tudi koncert pod pokroviteljstvom predsednice države Nataše Pirc Musar in večerja predsednika vlade s predstavniki slovenskega gospodarstva.

Letos forum prvič poteka v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, tako da lahko povabljeni udeleženci iz Ljubljane do Bleda brezplačno potujejo z vlakom.