Zaradi nevarnosti snežnih plazov po obilici snega bodo v Obertauernu ceste zaprte do ponedeljka. Foto: EPA
Zaradi nevarnosti snežnih plazov po obilici snega bodo v Obertauernu ceste zaprte do ponedeljka. Foto: EPA

V bližini avstrijskih smučarskih središč so zaradi novozapadlega snega in nevarnosti plazov zaprli več cest, kar je povzročilo preglavice več tisoč turistom.

Na severni strani Alp je od sobote zapadlo več kot pol metra snega, zaradi česar se je močno povečala nevarnost snežnih plazov. Avstrijske oblasti so na tem območju opozorile pred "visoko" nevarnostjo snežnih plazov, ki je druga največja stopnja na sicer petstopenjski lestvici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sneg je povzročal preglavice turistom v avstrijskih smučarskih središčih. Foto: EPA
Sneg je povzročal preglavice turistom v avstrijskih smučarskih središčih. Foto: EPA

V smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do nedeljskega popoldneva, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12.000 turistov, je povedal tamkajšnji župan Alois Hasenauer.

Oblasti so medtem zaradi nevarnosti snežnih plazov v Obertauernu zaprle ceste do ponedeljka. Reševalne službe so organizirale spremstvo za tiste, ki so se domov želeli vrniti že v nedeljo.

Iz kraja Schoppernau poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja. Kljub pomoči prijatelja, ki ga je uspel sam izkopati, je ta na kraju zaradi poškodb umrl.

Zimske vremenske razmere sicer preglavice povzročajo tudi drugod po državi. Največ težav povzročajo podrta drevesa, ki so ponekod ohromila železniški promet in poškodovala električno napeljavo.

Sneg ovira promet na Bavarskem

V bavarskih Alpah je v eni noči zapadlo več kot meter snega. Nevarnost plazov ostaja visoka. V soboto je po zasutju snega umrl en človek, je za Televizijo Slovenija poročala dopisnica Polona Fijavž.

Sneg ovira promet na Bavarskem

V nižinah poročajo o številnih prometnih nesrečah in eni smrtni žrtvi. Vlaki ne vozijo po številnih vaseh in skozi mesta na jugu in zahodu Bavarske, tudi v Münchnu je železniški promet ohromljen, ker težek sneg v nižinah podira in lomi drevesa.

Stanje na münchenskem letališču se medtem normalizira, v nedeljo so odpovedali deset poletov. V soboto so odpovedali 130 poletov, še 200 jih je imelo daljše zamude.

Sneženje naj bi ponehalo do ponedeljka zjutraj, a je za torek in sredo napovedan nov val snega.

Pobeljen Vezuv in italijanske plaže

Pogled na pobeljeni ognjenik Vezuv. Foto: EPA
Pogled na pobeljeni ognjenik Vezuv. Foto: EPA

S snegom in nizkimi temperaturami se zadnje dni spoprijemajo tudi v srednji in južni Italiji.

Sneg je pobelil ognjenik Vezuv in italijanske plaže ter tudi Sicilijo - pod snežno odejo je antično gledališče v Taormini in delno tudi ognjenik Etna, ki še vedno bruha dim. Sneg je pobelil tudi vrhove Eolskih otokov, tudi ognjenik Stromboli, ki je v zadnjem času prav tako delujoč in bruha ogenj.

Z neobičajno nizkimi temperaturami in vetrom so se te dni soočali tudi v Kalabriji, tako da so v mestu Catanzaro zagotovili zavetje za tamkajšnje brezdomce.

Sneg in led sta ta konec tedna ovirala promet na številnih cestah na jugu Italije. Mnogo cest, tudi na skrajnem jugovzhodu italijanskega škornja, je še vedno prevoznih le z verigami. Sneg je povzročal težave tudi v železniškem prometu. Med drugim so zaustavili hitre vlake na progi Foggia-Bovino-Orsara.

Močan veter povzroča težave tudi v pomorskem prometu, predvsem v rednih povezavah otokov s celino. Tako so nekateri manjši otoki že tri dni brez povezav s celino, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Apeninih je ponekod zapadlo tudi več kot meter snega. V nekaterih višje ležečih krajih je zapadlo toliko snega, da so morali domačini iz svojih domov skozi okna, saj vrat ni bilo mogoče odpreti. Temperature so se v Apeninih danes zjutraj spustile tudi pod minus 10 stopinj Celzija.

Razmere so se danes ob rahlem dvigu temperatur začele izboljševati, a vremenoslovci že za ponedeljek napovedujejo novo hladno fronto, ki bo prek Balkana tudi nad južno polovico Italije prinesla nov val mraza in snega.

Neobičajna hladna fronta v Grčiji

Temperature v osrednjem in severnem delu Grčije vztrajajo pod lediščem že skoraj teden dni.

Pogled na bizantinski grad Heptapirgion pri grškem mestu Solun. Foto: Reuters
Pogled na bizantinski grad Heptapirgion pri grškem mestu Solun. Foto: Reuters

Vremenske razmere povzročajo preglavice predvsem na cestah, ki so do zdaj zahtevale najmanj eno življenje. Moten je tudi letalski promet, saj so morali številne polete preusmeriti na letališča na severu države.

Grška služba za civilno zaščito je tamkajšnje oblasti pozvala k pripravljenosti pred prihajajočo novo hladno fronto, ki jo vremenoslovci napovedujejo za ponedeljek.

Zaradi snega zaprte ceste v Avstriji