Sneg je največ težav povzročil v prometu. Foto: EPA
Sneg je največ težav povzročil v prometu. Foto: EPA

Na Hrvaškem je sneg med drugim zapadel v Gorskem kotarju, Medžimurju, Zagorju in na Sljemenu v Zagrebu. Povzročal je težave v prometu, kjer se je zgodilo več nesreč, posebno na avtocesti A1, ki vodi od Zagreba proti Splitu, in avtocesti A4, ki pelje proti Varaždinu.

Iz podjetja Hrvatske autoceste (Hac) so opozorili voznike, naj prilagodijo vožnjo razmeram na cesti. "Na posameznih delih avtocest veljajo zimske razmere," so sporočili in dodali, da je število snežnih plugov manjše od števila vozil na cesti in da bi s povečanjem njihovega števila na cestah izzvali kolaps. "Največje zagotovilo za varnost so odgovorni vozniki in upoštevanje omejitev hitrosti," so zapisali.

Danes bo po večini države deževalo, medtem ko bo v Gorskem kotarju snežilo, je napovedal državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Sneg bi lahko padal tudi v nižinah osrednje Hrvaške.

Sorodna novica Dars: Zastoje na avtocesti povzročili zdrsi tovornjakov, bilo jih je vsaj 30

Do petka bi na Hrvaškem po napovedih DHMZ-ja v nekaterih delih države lahko padlo več kot 100 mililitrov padavin na kvadratni meter, predvsem na Jadranu. V visokogorju bi v prihodnjih dneh lahko zapadlo do 50 centimetrov novega snega.

Sneženje na avstrijskem Koroškem

O težavah v prometu zaradi snega poročajo tudi iz avstrijske Koroške. Sneženje je povzročilo zastoje v prometu, nesreče in težave z oskrbo z električno energijo. Gasilci so morali posredovati 260-krat predvsem zaradi prometnih nesreč in podrtih dreves.

Na cestah v višje ležečih predelih marsikje velja obvezna uporaba snežnih verig. Prelaz Korensko sedlo je bil zaprt zaradi nevarnosti snežnih plazov. Po napovedih naj bi sneženje do poldneva povsod ponehalo. V prihodnjih dneh so sicer napovedane nove snežne padavine.

Po podatkih vremenoslovcev je največ snega zapadlo na Vzhodnem Tirolskem in Zgornjem Koroškem, kjer so v nižjih legah izmerili od pet do 15 centimetrov novega snega, na letališču v Celovcu pa 16 centimetrov. V Železni Kapli je zapadlo 30 centimetrov snega, na prelazu Ljubelj pa 50 centimetrov.