Sneg je v soboto povsem ohromil delovanja münchenskega letališča. Foto: Reuters
Sneg je v soboto povsem ohromil delovanja münchenskega letališča. Foto: Reuters

Čeprav je sneženje decembra popolnoma običajno, pa je bila količina snega za ta čas vseeno nenavadno velika in je ohromila velik del Bavarske, vključno z njeno prestolnico.

Na drugem najprometnejšem nemškem letališču so v nedeljo zjutraj znova začela pristajati in vzletati letala, a nekatere omejitve še vedno ostajajo. Po besedah tiskovnega predstavnika letališča je za danes odpovedanih približno 560 od okoli 880 načrtovanih poletov. Potnike zato prosijo, naj pred potovanjem preverijo status svojega poleta. V soboto je bil promet na tem letališču zaradi močnega sneženja začasno prekinjen.

Normaliziral se je tudi promet na cestah na jugu Bavarske, kjer se je v soboto zaradi sneženja zgodilo nekaj prometnih nesreč. Po navedbah pristojnih oblasti se je ponoči zgodilo le nekaj manjših nesreč, poročali so tudi o nekaj podrtih drevesih.

Tudi razmere na avstrijskih cestah so se ponoči umirile, ko je sneženje nekoliko ponehalo. Tako so znova odprli za promet dunajsko obvoznico, ki je bila v soboto več ur zaprta v obe smeri. So bile pa davi še vedno številne ceste zaprte zaradi podrtih dreves.

Zasnežena glavna železniška postaja v Münchnu. Foto: AP
Zasnežena glavna železniška postaja v Münchnu. Foto: AP

Težave v železniškem prometu ostajajo

Še vedno so tako v Nemčiji kot v Avstriji precejšnje težave v železniškem prometu. Glavna železniška postaja v Münchnu še vedno ne deluje, zato nastajajo dolge vrste potnikov, ki čakajo na informacije.

Tiskovna predstavnica nemških železnic (DB) je pojasnila, da želijo promet vzpostaviti čim prej, da pa je najmanj do ponedeljka pričakovati omejitve.

Kot poroča krajevni medij Bayerische Rundfunk, za pregledovanje železniških tirov uporabljajo helikopterje, ki letijo nad progami.

Tudi po podatkih avstrijskih železnic (ÖBB) bo železniški promet še nekaj časa moten, zato potnikom priporočajo, naj preložijo nenujna potovanja.

V Avstriji opozarjajo tudi na veliko nevarnost snežnih plazov. Služba za opozarjanje pred plazovi na Tirolskem je zaradi velike nevarnosti plazov, ki je na petstopenjski lestvici dosegla 4. stopnjo, danes opozorila ljubitelje zimskih športov, naj bodo zelo previdni. Na Predarlskem pa velja 3. stopnja nevarnosti snežnih plazov.

Odpovedani poleti na Schipolu

Zaradi pričakovanega sneženja so v nedeljo odpovedali več deset poletov z letališča Schipol v Amsterdamu. Kot je razvidno s sporočila na spletni strani letališča, je odpovedanih skoraj 150 poletov. Nizozemski letalski prevoznik KLM, ki je glavni uporabnik letališča Schipol, je sporočil, da je za popoldne in zvečer odpovedal 65 evropskih poletov.

Na Bavarskem je zapadlo do 40 centimetrov snega. Foto: AP
Na Bavarskem je zapadlo do 40 centimetrov snega. Foto: AP